Accesul la Internet in banda larga nu va mai fi un vis frumos in urmatorii ani. Cel putin asa sustin autoritatile si providerii care vorbesc despre introducerea unor noi tehnologii. Batalia se va da intre xDSL, Wi-Max si PLC, adica intre cupru, aer si electricitate.

Tehnologii care in strainatate sint folosite de ceva timp isi fac loc si pe piata romaneasca. Accesul la Internet in banda larga va depasi stadiul de deziderat. Autoritatile sustin ca aceste conexiuni la Internet de mare viteza vor fi disponibile atit in orase, cit si in mediul rural, mai ales prin tehnologii moderne, precum xDSL, Wi-Max si PLC. Operatorii par a fi atrasi de piata promitatoare care este Romania. Numarul mic al conexiunilor la Internet da speranta ca baza de clienti va creste rapid. Ramine de vazut cum vor evolua tarifele, dat fiind ca o conexiune decenta nu va mai fi doar la discretia firmelor de cablu. Internautii viseaza deja la viteze mari si conexiuni stabile.

Atractie scazuta pentru www

Romania se afla la mare distanta de statele membre UE in ceea ce priveste conexiunile Internet. Chiar daca in ultimul an a crescut numarul celor care navigheaza pe Internet, mai avem mult de recuperat pina la societatea informationala mult visata. Conform ANRC, in perioada 2003-2004, numarul total al conexiunilor de acces la Internet la nivelul utilizatorilor finali a crescut cu 92,4%, atingind, la sfirsitul anului 2004, cifra de 980.364, fata de numai 509.308 la sfirsitul lui 2003. Aceasta dezvoltare este datorata, in parte, cresterii cu 121% a numarului de furnizori activi pe piata serviciilor de acces la Internet. La sfirsitul anului 2004 activau pe piata 515 furnizori de astfel de servicii.

Speranta in bucla locala

Accesul la bucla locala este considerat un colac salvator de catre autoritati. "Includerea obiectivului de dezvoltare a buclei locale in cadrul prioritatilor sectoriale ce fac parte integranta din 'Planul National de Dezvoltare 2007-2013>>, precum si atragerea de fonduri structurale in domeniu constituie o necesitate. O astfel de abordare este de natura sa favorizeze atenuarea decalajelor actuale ale Romaniei fata de tarile dezvoltate si sa aduca beneficii de natura economica, culturala si sociala", a spus Zsolt Nagy, ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, la un seminar pe aceasta tema. Potrivit acestuia, diferentele dintre Romania si tarile UE se datoreaza decalajului privind accesul la bucla locala dintre mediul urban si mediul rural. Pentru dezvoltarea buclei locale se preconizeaza stimularea dezvoltarii xDSL sau a noii tehnologii de tip wireless, precum DECT, PHS, Wi-Max, Wi-Fi.

Ambitii mari

La sfirsitul anului 2004 pe piata ofereau servicii prin xDSL 93 de operatori. Recent, Romtelecom a lansat serviciul ADSL Express, prin care, prin linia telefonica obisnuita, se realizeaza transfer de date la viteze mari. Disponibil numai pentru companii pina acum, Romtelecom l-a lansat zilele acestea si pe piata clientilor rezidentiali. Pentru clientii companii, viteza de descarcare este de 2048 kbps, iar pentru clientii rezidentiali, de 1024 kbps. "Pina in 2007, Romtelecom urmareste sa devina lider de piata in domeniul Internet si date, cu o cota de piata de peste 70%, iar pina in 2008 spera sa atinga 1,2 milioane accese DSL", afirma Vasile Voicu, directorul Diviziei Servicii de Date & Internet a Romtelecom.

Pirtie pentru Wi-max

"Impreuna cu Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, sintem pe cale de a elabora o strategie de eliberare a benzii de frecvente 3,6-3,8 MHz si furnizarea ei prin licitatie operatorilor care doresc sa implementeze tehnologia Wi-Max in Romania. Analizam posibilitatea ca alte benzi de frecvente radioelectrice sa poata fi eliberate si acordate prin licitatie pentru accesul la bucla locala radio", a spus presedintele IGCTI, Catalin Marinescu. Wi-MAX este numita si tehnologia radio pentru retele metropolitane, care va permite conectarea hotspot-urilor Wi-Fi la Internet si va putea constitui, conform specialistilor, o solutie alternativa pentru accesul de banda larga ce foloseste modemurile de cablu TV sau pentru accesul prin bucla locala, folosind tehnologia xDSL.

Lupta intensa

Daca aceste intentii se vor transforma in fapte, se anticipeaza o lupta apriga pentru atragerea de clienti. Cei care vor implementa aceste tehnologii vor trebui sa se lupte cu providerii de televiziune prin cablu, precum si cu retelele de cartier, care vor incerca sa cistige abonati prin preturi mai mici. Transfer de date la viteze mari ofera si operatorii de telefonie mobila: Connex a implementat tehnologia 3G, Orange are deja EDGE si se pregateste pentru 3G, iar Zapp este deja cunoscuta pentru calitatea serviciilor de Internet. Ramine de vazut, in viitor, ce efect va avea aceasta concurenta asupra pietei.

220 de volti online

In zilele urmatoare, MCTI va selecta localitatea in care se va derula proiectul-pilot privind implementarea tehnologiei Power Line Communication (PLC).

Deocamdata se stie ca va fi o localitate din mediul rural. PLC este o tehnologie de acces broadband care utilizeaza infrastructura de electricitate de tensiune medie si joasa pentru transmisii de voce, date si video. Viteza de transmisie a datelor este mai mare de 10 MB/secunda si ajunge pina la 200 MB/secunda cu echipamente de ultima generatie. Practic, oamenii vor avea "Internet la priza".

Conform oficialilor MCTI, principalele avantaje ale acestui demers ar fi utilizarea unei infrastructuri existente in marea majoritate a locuintelor, avind in vedere ca peste 99% din populatie are acces la reteaua de electricitate, reducerea "decalajului digital" dintre oras si sat si dezvoltarea unei bucle locale alternative, care va duce la cresterea competitiei. PLC permite accesul la mai multe aplicatii, printre care citirea automata a contoarelor de electricitate, servicii de telefonie si Internet de banda larga etc. PLC de noua generatie permite si "triple-play": servicii integrate de date, voce si video.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.