Prima impresie pe care K.A.P. Singh o lasa interlocutorilor sai este cea a unui tip jovial si extrem de comunicativ. "Cum vi se pare Galatiul? Nu e asa ca este mai frumos decat Bucurestiul?", este prima intrebare pe care noul director general al combinatului siderurgic de la Galati ne-a adresat-o imediat ce am intrat in biroul sau. Este aceeasi incapere ocupata in urma cu mai putin de trei luni de predecesorul sau, Narendra Chaudhary, cel care a readus la viata un combinat ce parea intrat in metastaza. In urma cu patru ani, Chaudhary a preluat o companie cu pierderi zilnice de un milion de dolari, aducand-o la performanta de a avea un profit zilnic de un milion de dolari.

CINE ESTE MITTAL STEEL SI CE DETINE IN ROMANIA

• Grupul Mittal Steel a fost format in decembrie 2004, in urma fuziunii dintre compania LNM Holdings si firma olandeza Ispat International NV, ambele apartinindu-i magnatului indian Lakshmi Mittal.
Achizitionarea companiei americane ISG a reprezentat pentru Mittal miscarea decisiva pentru ocuparea primei pozitii in industria siderurgica din lume.

Grupul are o capitalizare de piata de 18,5 miliarde de dolari. Anul trecut, profitul sau net a crescut la 4,7 miliarde de dolari, de la 1,2 miliarde in 2003, iar veniturile s-au majorat cu 132%, la 22,2 miliarde de dolari.

• In Romania, compania anglo-indiana detine patru combinate (la Galati, Iasi, Roman si Hunedoara).

LIVRARILE DE OTEL SCAD DIN CAUZA STOCURILOR

Conform Eurofer, consumul real de otel la nivel european si-a incetinit ascensiunea in a doua jumatate a anului trecut.

In 2005, in conditiile unei cresteri slabe a activitatii sectoarelor utilizatoare de otel si pe fondul cererii mai reduse, estimarile privind cresterea consumului real au fost revizuite, fiind preconizata o crestere de doar 1% pentru intregul an, nivel situat sub cel consemnat in 2004.

Totusi, anul precedent a fost unul in care a avut loc o crestere viguroasa a consumului aparent (pentru constituirea stocurilor). Existenta acestor stocuri ridicate a determinat, insa, in primele luni ale acestui an, o scadere a nivelului cererii curente.

Prin urmare, ajustarea stocurilor in primul semestru din 2005 a condus la o scadere a consumului aparent pana la un nivel situat sub cel din 2004. In consecinta, producatorii sunt nevoiti sa-si regleze nivelul productiei in concordanta cu previziunile de reducere a cererii.

Venirea lui Singh la Galati are loc intr-un context total diferit pe piata mondiala. In plus, el preia o companie deja rentabilizata si cu rezultate financiare excelente. De aceea, obiectivul sau este de a consolida aceste realizari si de a aduce combinatul la parametri de functionare ai unei entitati de talie mondiala.

Mittal Steel reduce productia in Europa

K.A.P. Singh are o atitudine degajata chiar si atunci cand vorbeste despre lucruri complicate. Asta din cauza ca stie cu precizie ce are de facut, care sunt pasii urmatori.

Declinul resimtit in ultima vreme pe piata globala a otelului este, poate, prima provocare din cariera pe care a inceput-o la Galati. Principalii producatori mondiali au anuntat ca isi vor diminua productia de otel, pe fondul scaderii cererii si a scumpirii importurilor in Uniunea Europeana.

Thyssen Krupp, de exemplu, isi va reduce productia in trimestrul al treilea cu 200.000 de tone, iar Corus, cu pana la 160.000 de tone.

Federatia Europeana a Producatorilor Siderurgici - Eurofer se asteapta ca anul acesta consumul sa creasca cu numai 1,2%, fata de 2,8% in 2004. Pe acest fundal, grupul Mittal Steel, cel mai mare producator mondial de otel, a anuntat si el o reducere a productiei in Europa cu 360.000 de tone in intervalul iulie-septembrie, ceea ce reprezinta 5-10% din nivelul actual al productiei trimestriale.

"Ne asteptam sa reducem productia cu 120.000 de tone pe luna in perioada mentionata", a explicat un purtator de cuvant al grupului anglo-indian. Analistii explica situatia prin nevoia jucatorilor din industrie de a mentine preturile si de a-si conserva profitabilitatea.
Exprimata in dolari, evolutia preturilor a fost si mai dramatica. Din mai pana in iunie, media preturilor din UE pentru produsele plate a scazut cu 9,4%, in timp ce la produsele lungi scaderea a fost mai mare de 12%. Mittal Steel Galati este profilat pe produse plate.

K.A.P. Singh are o explicatie pentru ceea ce se intampla acum pe piata. O spune din pozitia unui om care a lucrat zeci de ani in industrie si a condus combinate importante din lume, din Mexic pana in Cehia. "De fapt, cererea este in continuare puternica.Ceea ce a scazut este cumpararea curenta, iar aceasta situatie este consecinta aparitiei factorilor de corectie a stocurilor acumulate de principalii clienti", spune Singh.

Mai exact, comenzile acestora din urma nu mai sunt la fel de mari ca in urma cu cateva luni, intrucat ei isi acopera necesarul de consum din stocuri. "Acesta este un fenomen temporar. Ne asteptam ca situatia sa isi revina la normal spre sfarsitul celui de-al treilea trimestru. Oricum, combinatul de la Galati lucreaza numai pe baza de comenzi si ne reglam productia in functie de volumul acestora", explica directorul general. Conjunctura de pe plan european determina Mittal Steel Galati sa isi ajusteze productia.
O parte din reducerea de 360.000 de tone de otel care va fi operata la nivel european de concernul lui Mittal va fi suportata de unitatea de la Galati. In acest moment, din cele patru furnale de fonta, unul, de capacitate mai mica, a fost oprit. Asta nu va atrage si o reducere a personalului.

Insa obiectivele financiare stabilite la inceputul acestui an vor trebui sa fie revizuite. "S-ar putea sa avem o cifra de afaceri mai mica in acest an", spune Singh.

Anul trecut, cifra de afaceri s-a ridicat la 2,1 miliarde de dolari, iar pentru acest an tinta era atingerea valorii de trei miliarde de dolari. "Adevarul este ca 2004 a fost un an bun, iar pana acum anul in curs nu pare sa mai fie asa", incheie directorul general.

"De fapt, cererea este in continuare puternica. Ceea ce a scazut este cumpararea curenta, iar aceasta situatie este consecinta reducerii stocurilor acumulate de principalii clienti."K.A.P. Singh, director general Mittal Steel Galati


Despre autor:

Capital

Sursa: Capital


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.