Casele ieftine, pe model american, ar fi o solutie pentru romanii cu venituri modeste

O locuinta in Baneasa costa peste 200.000 euro, in timp ce pe malul Atlanticului poti cumpara si cu 50.000-70.000 dolari.

Cand si-a pus in gand sa se mute de la bloc, romanul viseaza o vila solida, care sa ofere tot confortul. Ca daca tot evadeaza din "cutia de chibrituri", macar sa stie pe ce da banii. Aceasta mentalitate nu caracterizeaza strict poporul nostru, ci tine de cultura europeana, in general. Intr-adevar, casa o cumperi o data in viata si ideal ar fi sa o transmiti si generatiilor viitoare. Nu merita sa te zgarcesti atunci cand iti doresti ceva trainic.

Tendinta face, insa, ca preturile de la noi sa fie destul de ridicate. O locuinta familiala noua, situata intr-un ansamblu rezidential, costa la vreo 200.000-300.000 euro. Nici in regie proprie nu mai reusesti sa o scoti sub 100.000 euro, cifra in care includem si terenul.

Puterea medie de cumparare nu face fata acestor nivele, in conditii de evidenta criza locativa. Dupa cum arata Ion Radu Zilisteanu, director general la Intermedias Bucuresti, oferta satisface numai 20% din cererea de pe piata. In tara se construiesc circa 30.000 locuinte pe an, iar necesarul atinge 80.000-100.000 unitati.

Viziune dinamica asupra imobiliarelor

Americanii au o alta viziune asupra imobiliarelor. Daca nu au suficienti bani, ei cauta rapid care sa corespunda resurselor financiare de care dispun. Desigur, diferentele de context sunt evidente. Dincolo de Ocean, lucrurile se misca repede, lumea e mai dinamica. Foarte multi oameni isi cumpara casa fara intentia de a se "eterniza", ci de a schimba cu ceva mai convenabil peste trei-patru ani, cand bugetul le va permite.

Pe coasta Atlanticului exista proprietati diverse proprietati, "unele dintre ele surprinzator de ieftine, daca ne raportam la preturile din Romania si respectiv la diferenta de venituri", spune Catalin Dimofte, reprezentant pentru Romania al firmei Florida Investment & Marketing, Inc.

Patru dormitoare la 72.000 $

De exemplu, o casa de aproximativ 135 mp, cu patru dormitoare si doua grupuri sanitare, realizata din caramida, se vinde cu 72.000 $. Motivele pretului scazut tin de faptul ca proprietatea nu are nici garaj, nici piscina si nici acces direct la un curs de apa, ca si de faptul ca este relativ veche, in speta din 1975. Pe de alta parte insa, ea se afla pe un lot generos (circa 1.400 mp) si, judecand dupa nivelul taxelor locale de proprietate (900 $ in 2004), intr-o zona destul de avantajoasa. La americani, aceste taxe oscileaza intre 0,5 si 2% din valoarea proprietatii.

O viluta de 100 mp cu trei dormitoare si doua bai (plus bucatarie si living), garaj pentru o masina, construita in 1996 din blocheti de beton, poate fi achizitionata cu 89.000 $. Probabil costa mai mult pentru ca e noua.

bRulote si "prefabricate" la preturi-record

Nu trebuie omise cele doua categorii de locuinte extrem de ieftine. Prima cuprinde asa-numitele "case mobile", practic rulote confortabile de mari dimensiuni. Acestea nu dispun de propriul teren, ci sunt "gazduite" in parcuri rezidentiale ce ofera toata infrastructura necesara. De obicei, pretul lor nu depaseste 30.000 $. Cealalta categorie include "casele prefabricate", imobile din panouri de lemn si gips-carton pe structura de lemn, literalmente asezate cu macaraua pe fundatii de beton. Costa maximum 50.000 $, foarte rar mai mult.

Parca nu poti sa-i spui bucuresteanului "iesi din apartament si intra in rulota". O casa noua inseamna, printre altele, si un anume statut social. Daca ne uitam la preturi, totusi, o asemenea varianta ar putea fi luata in calcul, macar ca resedinta de vacanta. Cat priveste cladirile din panouri, acestea au inceput sa prinda si la noi. O viluta construibila in 21 de zile a fost prezentata la targul de specialitate, organizat recent la Romexpo.

Proprietati pentru toate buzunarele

"In Florida, la casele unifamiliale, pe pamant, preturile variaza foarte mult. Exista proprietati pentru toate gusturile si (cam) toate buzunarele. Unele din criteriile de care depind preturile, importante pentru localnici, sunt poate mai putin relevante din punctul nostru de vedere. Bunaoara, accesul la un canal pe care sa-ti poti scoate direct barca la mare este foarte cautat si sporeste valoarea unei proprietati cu multe procente. La fel, prezenta unei piscine, garajul pentru mai multe masini, sau situarea proprietatii intr-o zona buna - de exemplu, o zona cu acces facil la shopping-mall-uri sau scoli. Anul constructiei este de asemenea vital - dupa 1992 (anul uraganului Andrew, care a cauzat asiguratorilor americani pierderi de peste 15 miliarde de dolari), in Florida au fost introduse standarde foarte dure de siguranta in constructii, iar preturile reflecta acest lucru. Diferenta de pret dintre doua cladiri altminteri identice, dar una avand toate atributele de mai sus, iar cealalta nu, poate fi si de la simplu la dublu".
Catalin Dimofte, reprezentant pentru Romania al firmei Florida Investment & Marketing, Inc.


Despre autor:

Banii Nostri

Sursa: Banii Nostri


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.