Dupa declaratia facuta de ministrul finantelor, Ionut Popescu, la finele saptamanii trecute, cu privire la iminenta inasprire a conditiilor de creditare, romanii au luat cu asalt ghiseele bancilor pentru a depune dosare de imprumut. Potrivit specialistilor, pentru a limita creditarea, BNR poate reduce ponderea ratelor lunare in veniturile nete ale solicitantilor la 25%, fata de 30% cat este in prezent in cazul creditului de consum, respectiv la 30% de la 35%, in cazul creditelor ipotecare si imobiliare.

Surse bancare ne-au declarat ca Banca Nationala (BNR) va discuta in Consiliul de Administratie limitarea creditelor de consum in cel mult doua saptamani.

Masura, care nu se va dovedi deloc populara, este prevazuta in memorandumul suplimentar cu Fondul Monetar International (FMI), a precizat ministrul Ionut Popescu.

In opinia acestuia, "sunt oameni care isi supraestimeaza capacitatea de a lua credite".

Inghesuiala la credite

Persoanele fizice care nu s-au indatorat inca pana la limita admisa de actualele norme isi pregatesc in aceste zile dosarele pentru a prinde un credit pe ultima suta de metri, in actualele conditii. Chiar daca la ghiseele bancilor numarul de clienti a crescut, iar contabilii firmelor elibereaza o multime de adeverinte in aceste zile, oficialii bancilor se feresc sa confirme aceasta tendinta, afirmand ca au nevoie de o perioada de timp mult mai mare pentru a observa un astfel de fenomen si pentru a face comparatii.

Reamintim ca in luna februarie a anului trecut, BNR a impus norme minime de creditare.

Potrivit acestora, ratele lunare nu pot fi mai mari de 30% din venitul net in cazul creditelor de consum, respectiv nu pot depasi 35% in cazul imprumuturilor contractate pentru achizitia de imobile.

Ponderea ratelor va fi redusa cu cinci procente

Potrivit specialistilor din mediul bancar, ponderea ratelor lunare in veniturile nete ar trebui limitata cu 15% pentru a fi restrictionata creditarea. In acelasi timp, consultantul financiar Bogdan Baltazar apreciaza ca BNR va reduce cu cinci puncte procentuale ponderea ratelor lunare in veniturile nete ale creditatilor. "Sper ca nu va fi o 'taiere>> severa", a spus el.

Pe de alta parte, chiar si in perspectiva acestui scenariu, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor si prim-vicepresedinte executiv al Alpha Bank, Radu Gratian Ghetea, afirma ca "bancile vor face tot ce le va sta in putinta pentru a-si promova si vinde produsele in continuare".

El adauga insa ca FMI si autoritatile romane ar trebui sa incerce sa gaseasca adevarata cauza a cresterii deficitului contului curent.

Credite se vor lua, dar vor fi mai scumpe

Bancile nu vor inceta sa acorde finantari. Asa cum s-a intamplat si la inceputul anului trecut, acestea vor cauta in continuare metode de a se incadra in limitele impuse de BNR, dar vor gasi metode de a avea mai multi clienti pe segmentul de creditare. Optiunile pe care le au la dispozitie bancile sunt luarea in calcul a unor tipuri de venituri care in prezent nu sunt considerate ca eligibile la acordarea de imprumuturi sau permiterea garantarii imprumutului in mai multe moduri, respectiv marirea perioadei de rambursare a creditului.

Toate acestea inseamna insa o scumpire a creditelor. Va fi nevoie de mult mai multe hartii care sa ateste existenta acestor venituri, iar functionarii bancilor vor avea nevoie de mai mult timp pentru a le analiza.

In cazul extinderii garantiilor, cei care vor dori sa utilizeze aceasta optiune pentru a deveni eligibili pentru a contracta un imprumut vor trebui sa incheie mai multe tipuri de asigurari decat pana in prezent, ceea ce inseamna sume suplimentare.

Nu in ultimul rand, marirea perioadei de rambursare inseamna tot o scumpire a creditului, deoarece se vor mari sumele platite drept dobanzi.

Surse de finantare nerestrictionate

Puterea Bancii Centrale se margineste la a reglementa bancile autohtone si reprezentantele bancilor straine.

Pe langa aceste institutii de creditare mai exista insa societatile de finantare si cele de leasing, institutii a caror activitate in esenta este cea de a acorda imprumuturi.

Finantarile acordate de acestea nu pot fi limitate sau restrictionate sub nici o forma in prezent, deoarece activitatea acestora nu este reglementata de nici o institutie a statului.

Potrivit consultantului financiar Bogdan Baltazar, bancile pot acorda surse de finantare mai mari societatilor de leasing subsidiare, respectiv societatilor de finantare cu care lucreaza.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.