Cand afacerea ta sufera din cauza crizei, ratele si taxele te impovareaza, iar falimentul bate la usa, mai exista o solutie: restructurarea financiara. Intr-un interviu acordat Wall-Street, Marian Urzica si Bogdan Nichisoiu, parteneri la Consilium Advisors, firma autohtona de consultanta financiara, au explicat ce inseamna o restructurare in contextul turbulentelor economice si care sunt obstacolele pietei romanesti.
Principalele obstacole – mentalitatea antreprenorilor si dificila cooperare cu bancile

Infiintata in 2007 de trei fosti bancheri, cu know-how-ul din 15 ani de banking si cu scopul de a ataca o nisa a pietei financiare care prindea contur, Consilium Advisors si-a adaptat serviciile pe care le ofera la solicitarile pietei prin lansarea la inceputul anului a unui produs de restructurare a datoriilor.

Principalele obstacole intalnite in derularea restructurarii datoriilor unei firme sunt dificultatea antreprenorilor de a recunoaste ca au probleme, teama ca furnizorii si clientii isi vor schimba atitudinea in sensul negativ fata de respectiva companie, dar si reticenta bancilor in a accepta acest proces venit de la un partener de business si nu de la un client care are probleme financiare.

Mai multe detalii despre principalele obstacole in tratarea afacerilor afectate de criza, gasiti aici.


De ce sunt bancile reticente?


“La fiecare banca exista sentimentul ca se personalizeaza o vina minora. Anii trecuti am avut boom in toate domeniile si creditele au fost acordate fara sa se anticipeze si eventualitatea ca putem avea corectii majore. De aceea, exista intarzieri la nivelul bancilor in acest proces”, explica Bogdan Nichisoiu, partner la Consilium Advisors.

El sustine ca suntem complet decuplati de ce a fost inainte, companiile au luat credite pe baza unor ipoteze total diferite de realitatea actuala.

Mai multe informatii despre reticenta bnacilor, gasiti aici.


Puntea intre supravietuirea si esecul business-ului

”Criza inseamna restructurare (voluntara si insolventa) sau faliment. Punctul de plecare este criza instalata si cel final – supravietuirea sau falimentul afacerii”, declara Marian Urzica.

In opinia sa, restructurarea este un scenariu de supravietuire, pe care ar trebui sa il adopte companiile si bancile, ca jucatori expusi in mod egal acestui climat de business care a devenit un taifun.

Mai multe detalii despre puntea dintre supravietuirea si esecul business-ului, gasiti aici.


Ce inseamna restructurarea financiara?

Restructurarea financiara presupune gasirea unei solutii pentru eliminarea problemelor financiare si cresterea lichiditatii business-ului, bazata pe evaluarea corecta si echitabila a restituirii datoriilor catre creditori.

Practic, procesul inseamna o reasezare a capitalului propriu, in contextul unor schimbari in mediul economic. Solutia optima trebuie sa tina cont si de plata datoriilor catre creditori, in timp ce business-ul continua sa functioneze. Astfel, implica reorganizarea capitalului imprumutat, asa incat creditorii sa fie platiti fara ca afacerea sa se inchida.

Mai multe informatii despre ce presupune restructurarea financiara, gasiti aici.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.