Banca italiana Unicredit a batut palma duminica pentru preluarea HypoVereinsbank (HVB), afacere evaluata la 15,4 miliarde euro, cea mai mare suma miscata intr-o tranzactie bancara europeana. Fuziunea eclipseaza afacerea de 15,2 miliarde dolari, in care banca spaniola Banco Santander Central a preluat grupul financiar britanic Abbey

Dupa achizitie, Unicredit va deveni a treia banca din Europa, cu active in valoare de 733 miliarde euro, dupa Credit Suisse si ABN Amro. "Infiintam prima banca europeana adevarata", a declarat directorul executiv al HVB, Dieter Rampl.

Efectul dureros al fuziunii va fi insa concedierea a 7% din personalul bancii nou-create, deoarece cele doua banci intentioneaza sa-si taie costurile cu un miliard de euro pe an, pana in 2008. Peste 9.000 de locuri de munca vor fi desfiintate, din totalul de 130.000. "Majoritatea concedierilor se vor opera in Germania si Europa de Est, informeaza un comunicat al HVB. Reducerile nu vor fi operate peste noapte, va fi mai degraba o reducere de personal", a declarat Profumo pentru ziarul Repubblica, citat de Reuters.

Fuziunea va permite Unicredit sa aiba o prezenta puternica in Germania si mai ales in Europa de Est, unde creditarea creste intr-un ritm mult mai rapid decat in cele 12 tari din zona euro.

Grupul financiar creat in urma fuziunii va fi lider de piata in Europa Centrala si de Est, unde va avea cele mai mari active dintre bancile europene, duble fata de competitorul cel mai apropiat.

Noua banca va avea aproape 11 milioane de clienti in Europa Centrala si de Est. HVB, cea de-a doua banca din Germania, s-a bizuit de altfel pe cresterea afacerilor derulate de banca sa austriaca Bank Austria Creditanstalt, ale carei castiguri i-au compensat pierderile de peste cele 5,7 miliarde euro inregistrate in ultimii trei ani.

Cea mai mare banca din Italia va oferi cinci actiuni pentru fiecare actiune HVB, o actiune a bancii germane HVB fiind evaluata la 20,50 euro. Pretul reprezinta un bonus de 16% pentru cotatia din ultimele trei luni a actiunilor HVB.

Unicredit a inaintat aceeasi oferta actionarilor din subsidiarele HVB din Austria si Polonia, oferind si alternativa cash. Fundatia austriaca AVZ, care controleaza un pachet de blocaj la bank Austria-Creditanstalt si 4% din actiunile HVB, pare indecisa, potrivit unei declaratii facuta ieri pentru Reuters. "Nu ne-am decis. Consiliul de conducere se va reuni in cursul acestei saptamani pentru a discuta problema", a spus presedintele AVZ, Gerhard Scharitzer.

Presedintele Unicredit, Alessandro Profumo, va fi presedinte executiv al noii banci, in timp ce Dieter Rampl va fi presedinte.

Unicredit se asteapta ca fuziunea va avea un efect pozitiv asupra veniturilor din actiuni incepand cu 2007. Cotatiile actiunilor celor doua banci au crescut cu 2%, fiind tranzactionate intens in cursul zilei de luni.

Alti analisti au avertizat ca problemele HVB, care a provizionat anul trecut 5,7 miliarde euro in imprumuturi neperformante nu este inca rezolvata.

"Unicredit ar putea crea o banca buna, pentru ca fuziunea aduce beneficii puternice", a declarat Riccardo Lagorio, manager la Banca Profilo. "Riscul este ca situatia de la HVB sa fie mai rea decat s-a crezut", a adaugat Lagorio.

Cel mai mare actionar al HVB, Munich Re, firma de asigurare si reasigurare, a oferit, in mare, un raspuns pozitiv la propunerea de fuziune, spunand ca va revizui cu atentie oferta. Munich Re detine 18,3% din actiunile HVB, care in schimb detine 10% din actiunile reasiguratorului.

"Oamenii sunt pozitivi in privinta acestei afaceri", a declarat un trader la Bursa din Milano. Firma germana West LB a imbunatatit recomandarea HVB de la subperformant la neutru, si traderii se asteapta la noi imbunatatiri de rating in perioada urmatoare.

Banca nou-infiintata va avea 28 milioane de clienti, 7.000 de unitati bancare in 19 tari si active totale in valoare de 733 miliarde euro. Unicredit a conditionat preluarea grupului HVB, a doua mare banca din Germania, de detinerea a 65% din capitalul bancii germane. Reprezentantii celor doua banci au mai anuntat ca divizia corporate si instrumente de investitii va avea sediul in M?nchen, in vreme ce activitatea de retail va fi in Milano, impreuna cu sediul central al grupului.

In urma cu trei ani, Unicredit a incercat o fuziune cu Commertzbank din Germania, dar afacerea a cazut dupa ce bancile nu au cazut de acord asupra pretului.

HVB si Unicredit se bateau pe BCR

Cele doua banci au radacini in piata romaneasca, unde anuntasera separat, ca sunt interesate atat depreluare Bancii Comerciale Romane (BCR), cat si de cumpararea pachetului majoritar la Casa de Economii sI Consemnatiuni. HVB Romania avea la finalul lunii martie 2005 active totale in valoare de 1,4 miliarde euro, fara a socoti portofoliul Bancii Ion Tiriac, pe care intentiona sa o cumpere.

Unicredit Romania detinea la finalul lunii martie active totale de 15.500 miliarde lei (aproximativ 430 milioane euro). Profitul net al HVB Romania a crescut in primul trimestru din 2005 cu 176% fata deperioada similara a anului trecut, atingand 509 miliarde lei. Banca deservea la finalul anului trecut peste 27.500 clienti, in majoritate firme, prin 12 sucursale. Dan Pascariu, presedintele HVB Romania, a anuntat planuri ferme de intrare in competitia pe retail.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.