Intrate in vigoare de astazi, modificarile aduse Codului Fiscal de Parlament nu sunt insotite si de norme, fapt care nemultumeste cel putin bancherii. Impozitarea dobanzilor, masura prevazuta de noile modificari era de asteptat, pe masura ce ne apropiem de Uniunea Europeana, numai ca "trebuia inceputa mai devreme, cu cresteri treptate, spre a se obisnui oamenii. Nu trebuia trecut dintr-o data de la 1 la 10%", spune Dan Pascariu, presedintele HVB Bank Romania.

In plus, bancherii sunt nemultumiti de absenta normelor de aplicare care nu au fost publicate inainte de intrarea in vigoare a respectivului act legislativ. "in noul Cod Fiscal se vorbeste de dobanzi de referinta, de o serie de notiuni tehnice foarte detaliate care ne asteptam sa fie clarificate prin normele de aplicare", subliniaza Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor.

Principala problema aflata in atentia observatorilor pietei este daca, in noile conditii, va scadea sau nu apetitul romanilor de a economisi sub forma de depozite bancare, dupa scaderea drastica a dobanzilor in 2005. Cei mai multi analisti si bancheri sunt de parere ca lucrurile nu se vor inrautati dramatic din acest punct de vedere, pentru ca la ora actuala in Romania nu sunt prea multe alternative de economisire pentru persoanele fizice.

"Nu cred ca impozitarea va avea un efect covarsitor asupra nivelului economisirii. Ar putea fi unele efecte pe termen scurt, dar pe termen lung situatia cred ca se va reechilibra. intotdeaua va exista o categorie de oameni care-si vor tine economiile in banci. in conditiile in care impozitele pe venituri sunt uniformizate, oriunde te vei duce sa plasezi banii va trebui sa platesti impozit. De ce ne-am teme noi daca nu-si fac probleme bancherii din tari occidentale unde impozitul pe dobanzi este de 25%?", argumenteaza Dan Pascariu. Bancherii nu-si fac griji ca ar putea scadea brusc economisirea pentru ca de fapt romanii nu au de ales intr-o astfel de situatie. Daca se merge pe piata de capital se aplica tot o impozitare de 10%, iar de la 1 ianuarie 2006 va fi 16%. "Nu vad un motiv real ca persoanele fizice sa-si retraga depozitele bancare pentru ca nu au unde sa se duca", crede Radu Ghetea.

In acelasi timp, bancile, in marea lor majoritate, nu-si pun problema sa contracareze eventuala scadere a nivelului economisirii prin lansarea de produse mult mai atractive pentru client decat cele existente la ora actuala. "Produsele noi vin din alte ratiuni si nu datorita Codului Fiscal, respectiv a unei legi care este independenta de vointa bancilor", puncteaza Ghetea. Apoi bancile au in prezent multe lichiditati "sunt foarte lichide si nu alearga dupa depozite", spune Gabriela Tudor, vicepresedinte CEC. Prin urmare, perioada ce vine va fi, sub raportul economi- sirii, una a clientilor captivi ai bancilor, care vor tine banii la banca pentru ca nu vor avea incotro.

Modificari valabile incepand de astazi

- TVA la spectacole scade de la 19% la 9%
- Impozitul pe castigurile din depozite bancare este 10%
- Castigurile din actiuni raman impozitate cu 1%
- Castigurile imobiliare intre persoane fizice impozitate cu 10%


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.