Asociatia Nationala a Exportatorilor Romani (ANEIR) considera ca liberalizarea cursului valutar ii va impinge pe exportatorii romani in faliment, in lipsa unor masuri administrative, cum ar fi scaderea imediata a dobanzilor.

In opinia exportatorilor, mentinerea unui nivel al dobanzilor de circa trei ori mai mare decat rata inflatiei indeparteaza intreprinzatorii de la creditele investitionale. Ei spun ca ar fi nevoie de o profitabilitate de 35-40% pentru acoperirea nivelului actual al dobanzilor si a socului valutar, indicator ce nu poate fi obtinut nicaieri in lume. "Daca BNR dorea o pregatire reala si solida a firmelor romanesti pentru concurenta mondiala, nu trebuia sa mentina un nivel al dobanzilor pe piata bancilor comerciale de circa trei ori mai mare decat rata inflatiei" , se arata intr-un comunicat al ANEIR. In opinia lor, momentul 3 noiembrie 2004, cand BNR a anuntat liberalizarea brusca a cursului valutar, va intra in istorie ca fiind "cel mai nefast punct de referinta pentru exportatori. In mai putin de o luna, toti exportatorii au pierdut intre 7 si 10% din venituri, pierdere care insumeaza la nivelul unei luni de export circa 150 milioane de euro", se arata in acelasi comunicat.

Liberalizarea cursului de schimb prin limitarea interventiilor bancii centrale pe piata valutara s-a produs dupa ce s-a constatat o crestere semnificativa a investitiilor straine directe si de portofoliu, dar si pe fondul incasarilor din privatizare, al transferurilor curente si altor intrari de capital in primele noua luni ale anului. In plus, rezervele valutare la banca centrala au crescut, in primele noua luni, cu peste 3,5 miliarde de euro, iar deficitul de cont curent al balantei de plati s-a mentinut sub nivelul de 6% din PIB. Totodata, banca centrala a hotarat renuntarea la comunicarea publica a unei marje prognozate de apreciere reala a cursului de schimb al leului.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.