Iesit din Parlament la juma tatea saptamanii trecute, noua forma a Codului Fiscal include prevederi care arunca in derizoriu impozitarea tranzactiilor imobiliare, mai precis a castigurilor rezultate din acestea.

Potrivit amendamentelor aduse de Senat si acceptate de Camera Deputatilor, sunt scutite de la impozitare veniturile realizate din transferul dreptului de proprietate in cazul in care acesta a avut loc prin donatie, schimb imobiliar sau ca aport in natura la capitalul social al unei societati comerciale.

Mai precis, vreti sa vindeti o casa cumparata in urma cu o luna, o treceti mai intai pe numele unei rude de gradul intai, aceasta o vinde si apoi va da banii inapoi, neplatind impozitul cuvenit deoarece a primit-o cu titlu de donatie, spune Gabriel Biris, avocat in cadrul firmei Salans. "Parlamentul a venit cu mult mai multe exceptii (n.r. - decat erau prevazute in forma acceptata de Guvern) care fac ca impozitul sa semene cu o gluma. Este atat de usor sa nu il platesti, incat ma intreb cine il va plati", spune acesta.

Alte scheme posibile exemplificate de avocatul casei Salans includ participarea cu un teren la capitalul social al unei societati si apoi vanzarea actiunilor. "Deoarece castigul din vanzarea partilor sociale se determina ca diferenta intre pretul de vanzare si valoarea nominala a actiunilor, iar acestea sunt egale, impozitul va fi zero", spune Biris. Nici varianta schimbului imobiliar nu este mai putin avantajoasa pentru a ne scapa de plata impozitului datorat statului. Astfel, doua persoane pot efectua un schimb imobiliar intre ele, vand fiecare proprietatea celuilalt, iar apoi restituie suma primita in urma vanzarii. Proprietatile, fiind obtinute prin schimb, sunt scutite de la plata darii, mai spune Biris.

Ionut Simion, tax director in cadrul PriceWaterhouseCoopers (PWC) spune ca, la prima vedere, prevederile aduse de parlamentari ar putea "permite" evitarea impozitului. Ramane insa de vazut cum vor fi formulate noile norme de aplicare a legii. Cat priveste pozitia initiatorilor acestor amendamente aduse Codului, acestia spun ca trucurile nu isi vor avea sens deoarece impozitul de plata (10% din castig) este mic, iar pentru donatii se plateste o taxa destul de consistenta. "Acest impozit de 10% nu este atat de mare incat sa justifice utilizarea oneroasa a sistemului. In plus, la donatii se platesc taxe care fac nerentabila aceasta posibilitate", ne-a declarat Varujan Vosganian, presedintele Comisiei Buget-Finante din Senat.

Amendamentele Parlamentului subrezesc sistemul fiscal

Masurile adoptate de Parlament la Codul Fiscal pacatuiesc prin doua lucruri, crede Gabriel Biris. In primul rand, exceptiile votate de parlamentari, nejustificate, vor diminua veniturile la bugetul de stat. Acest fapt va obliga in lunile urmatoare din nou la modificarea legii fiscale cu consecinta instabilitatii legislative nedorite de mediile de afaceri. In al doilea rand, cum aceste portite pot fi utilizate de persoanele fizice, si nu de cele juridice, de persoanele romane, si nu de cele fizice straine (care nu pot detine terenuri sau terenuri cu cladiri pe ele), amendamentele creeaza o discriminare intre aceste categorii, mai crede Biris.

Existenta unei posibile discriminari intre persoanele fizice straine si cele romane este respinsa totusi de Ionut Simion care spune ca nu se poate vorbi de acest lucru atat timp cat legea nu permite persoanelor fizice straine sa cumpare inca terenuri in Romania. Potrivit informatiilor de ultima ora, pana la intrarea in vigoare a variantei de lege aprobate de Parlament, calculul impozitelor din castigurile la tranzactii, se modifica dupa noul Cod Fiscal.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.