Deputatii au eliminat accizarea aparatelor video, a aparatelor foto digitale, a CD/DVD playerelor, a dublu-radiocasetofoanelor, precum si a unor aparate de aer conditionat, cu ocazia adoptarii modificarilor la noul Cod Fiscal, care introduce cota unica.

Deputatul Pambuccian, presedintele Comisiei IT, a convins plenul cu argumente privind situatia din piata oferite de Asociatia producatorilor si distribuitorilor de echipamente de tehnologia informatiei si comunicatiilor. Datele dovedesc ca, in trimestrul I al anului 2005, nivelul incasarilor la bugetul de stat din perceperea TVA la marfa neaccizata au fost de trei ori mai mari decat in trimestrul I al anului 2004. In plus, nivelul vanzarilor pe piata neagra a camerelor foto digitale, precum si al cumpararii acestor produse din strainatate a scazut de la peste 70%, corespunzator anului 2004, la sub 5%, in prezent.
"Cred ca orice minister de finante din lumea asta doreste incasari mai mari la buget si piata neagra diminuata pe cat posibil", a conchis cu subinteles deputatul Pambuccian.

Toate aceste aparate, a insistat Pambuccian, fac parte din categoria de marfuri cu volum mic si valoare mare, care se preteaza foarte bine la tranzactia pe piata neagra, piata care nu poate fi combatuta decat in acest fel. "Eu va asigur ca, la toate, intrarea in tara se face fie cumparand din Uniunea Europeana, unde nu sunt accizate si sunt aduse catre persoane fizice, fie - si, din pacate, aceasta este regula - de pe piata neagra. Eu va garantez ca, si in cazul celorlalte aparate, incasarile vor creste la fel cum s-a intamplat la camerele foto digitale si piata neagra va scadea la fel".

"Dezaccizarea" tuturor produselor high-tech este un lucru bun, din moment ce reducerea fiscalitatii pentru aceste produse duce la cresterea vanzarii acestor produse, a apreciat deputatul Eugen Nico-laescu, vicepresedintele Comisiei pentru buget. "Una peste alta, asta inseamna, pana la urma, alte impozite si taxe la bugetul de stat, cum ar fi TVA sau impozit pe profit la companiile care vand asemenea produse, in final impozit pe venit, pe asigurarile sociale, care inseamna la randul lor contributii platite prin reluarea ciclului de vanzare. Pana la urma a fost un fel de pact pe care l-au facut parlamentarii cu viitorul, cu dezvoltarea tehnologica, pe care ei au simtit-o ca fiind in favoarea lor, si de aceea au votat aproape in unanimitate amendamentul".


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.