In ultimele luni, producatorii romani de mobila se simt prinsi ca intr-o menghina intre majorarea tarifelor la utilitati, pe de o parte, si aprecierea monedei nationale in raport cu euro, de cealalta parte.
Comparand valorile exporturilor de mobila romaneasca din trimestrul I al anului trecut cu cele din aceeasi perioada a anului 2005, rezulta o crestere de 9,1 in valuta. Daca insa luam in calcul cursul valutar mediu din cele doua perioade, rezulta o scadere a veniturilor in lei cu 0,1%. Cu alte cuvinte, s-a exportat mai mult, dar castigurile au ramas aproape aceleasi. Primele efecte negative nu au intarziat sa apara.

Asociatia Producatorilor de Mobila din Romania (APMR) a realizat recent un sondaj in randul a 21 de intreprinderi, reprezentand 25% din totalul membrilor sai (luand in calcul numarul de angajati), pe tema consecintelor aprecierii leului. Numai pentru perioada ianuarie-februarie 2005 pierderile la export ale intreprinderilor chestionate sunt estimate la 45,5 miliarde de lei, suma care se adauga celor 30,7 miliarde din ultimul trimestru al anului trecut.

In mai multe cazuri, producatorii romani au fost nevoiti sa rezilieze contracte de export care, brusc, au devenit nerentabile si au luat masuri de forta majora, cum ar fi reducerea programului de lucru la numai trei zile pe saptamana sau chiar concedieri masive.

Potrivit datelor statistice oficiale, de la inceputul anului si pana in prezent, din sectorul industriei lemnului au fost disponibilizati aproape 20.000 de salariati. Nici pentru cei care si-au pastrat locurile de munca situatia nu este tocmai fericita. "Avem semnale din teritoriu ca patronii mai multor fabrici din domeniu au recurs la reducerea numarului de tichete de masa acordate salariatilor, nu s-au mai acordat prime de Paste si nici de concediu sau chiar nu au fost platite concediile medicale. Toate, ca masura de diminuare a costurilor, pentru a acoperi o parte din pierderile cauzate de scumpirea utilitatilor si de aprecierea leului, in cazul exportatorilor", spune presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Lemnului, Vasile Badica.

Nefiind mari importatoare, ci, dimpotriva, exportatoare, societatile din domeniu nu au avut nimic de castigat de pe urma devalorizarii euro. Liderul sindical spune ca, din totalul costurilor la nivel de ramura, maximum 10% reprezinta importuri, restul materiei prime fiind procurate din tara. Principalele destinatii de export pentru producatorii romani de mobila sunt Germania, Franta si Olanda. Vasile Badica a tinut sa contrazica recentele afirmatii ale presedintelui BNS, Dumitru Costin, care a sustinut ca sindicalistii din industria lemnului si din industria usoara au fost manipulati de patroni pentru a iesi in strada. "Problemele financiare ale patronilor se rasfrang asupra salariatilor si, in aceste conditii, nu putem sta cu mainile-n san", a mai spus Badica.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.