Desi "relatia cu bancile este in general una buna", dupa cum marturiseste Daniel Chitoiu, vicepresedinte la Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), exista cazuri in care bancile nu respecta ordinele de blocare a conturilor debitorilor la bugetul general.

Poprirea conturilor bancare este una dintre cele mai eficiente masuri de executare silita folosite de ANAF pentru a incerca sa recupereze cat mai multi bani de la contribuabilul roman ramas restant la plata datoriilor catre stat. Acest lucru este evident in conditiile in care majoritatea debitorilor efectueaza cele mai multe operatiuni de incasari si plati prin intermediul conturilor.

Efectul adresei de infiintare a popririi asupra conturilor bancare consta in actiunea concreta a bancii de blocare imediata a disponibilitatilor banesti, a sumelor existente, precum si a celor viitoare provenite din incasarile zilnice in conturile debitorilor.

Cu voia functionarilor

Este posibil ca, de multe ori, sa nu se gaseasca nimic in aceste conturi, fie pentru ca societatile nu au bani, fie pentru ca acestia sunt folositi pe post de garantie pentru imprumuturile primite. Exista insa si cazuri cand banii nu pot fi recuperati pentru ca, pur si simplu, banca, prin functionarii sai, nu vrea sa respecte ordinele de blocare a conturilor datornicilor. Desi legea stipuleaza clar ca debitorii nu pot scoate bani din conturile poprite decat pentru plata salariilor, romanii nu au uitat ca "inventivitatea" este o caracteristica nationala. Astfel, dupa o scurta intelegere si un plic bine plasat, functionarul bancar inchide ochii, iar agentul economic isi poate folosi banii oricum doreste, mai putin, bineinteles, pentru plata datoriilor la buget. "Nu este o inginerie financia-ra, ci un 'simplu>> abuz al functionarului care, in cunostinta de cauza, nu respecta un ordin al unei autoritati a statului", spune Daniel Chitoiu, vicepresedinte ANAF.

Prinsi cu mata-n sac

Cu astfel de cazuri s-au confruntat, in luna februarie, inspectorii ANAF la Valcea si Brasov, unde, in urma verificarilor, au descoperit ca la sucursalele unor banci nu s-au onorat adresele de infiintare a popririi, comunicate de organele de executare silita. La Valcea, cercetarile au scos la iveala faptul ca la o unitate bancara, in urma intelegerii cu functionarul bancii, o firma a putut scoate din conturi peste 74 de milioane lei, in conditiile in care conturile sale erau deja blocate. La cererea organelor fiscale, instanta a obligat banca la plata sumei datorate de debitor. Si la Brasov, prin aceeasi metoda, doua firme au reusit sa pacaleasca statul si sa se sustraga de la plata unor datorii de peste 450 miliarde lei.

"Armele" ANAF

In situatiile in care banca nu a respectat adresele de blocare a conturilor bancare, organele fiscale cer instantei de judecata sa oblige unitatea bancara sa plateasca pentru prejudiciile cauzate de faptele functionarilor sai, in conditiile in care acestia au obligatia sa onoreze cu prioritate popririle infiintate pe conturile debitorilor la bugetul general. In urma actiunii formulate in instanta de organele fiscale, Curtea pronunta o hotarare prin care obliga banca sa plateasca in locul debitorului, in contul bugetar indicat, suma datorata de acesta.


Despre autor:

Saptamana Finaciara

Sursa: Saptamana Finaciara


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.