Contractele semnate de fostul Executiv PSD fara respectarea normelor in vigoare si organizarea unor proceduri transparente de realizare a lucrarilor, conform regulilor europene, vor fi anulate, a anuntat ieri, intr-o emisiune televizata, premierul Calin Popescu Tariceanu. Anuntul facut de actualul sef al Executivului vine la numai o zi dupa cel al ministrului de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, potrivit caruia Romania a gasit intelegerea necesara in cadrul discutiilor cu subsecretarul de stat american pentru probleme economice, Anthony Wayne, pentru a reesalona cheltuielile pe care le implica contractul cu compania americana Bechtel.

Tariceanu a reluat tema contractelor incredintate fara licitatie de Guvernul Adrian Nastase facand referire expresa la cele semnate cu firmele Bechtel, Vinci, Strabag si EADS.

"Cu tot regretul, pentru ca se va produce o intarziere, va trebui in final, mai mult ca sigur, sa luam decizia anularii acestor contracte si organizarii unor proceduri transparente, conform normelor europene", a spus Tariceanu, adaugand ca, cel putin in cazul Bechtel, trebuie sa se tina cont si de problema legalitatii contractului, dincolo de oportunitatea si necesitatea proiectului.

In plus, sustine premierul, nu se pune problema platii unor daune de catre statul roman, atat timp cat intelegerile nu au fost realizate legal: "Si firmele respective s-au bucurat cand au primit contractele, dar trebuiau sa stie ca ele nu sunt realizate cu respectarea normelor in vigoare. In fata nerespectarii legislatiei, nu pot sa ceara daune. Nu cred ca aici are rost sa facem negociere sau tocmeala".

Romania a inceput, in 2004, lucrarile de constructie a Autostrazii Transilvania, in baza unui contract incheiat de Guvern cu Bechtel.

Dupa alegeri, noua administratie de la Bucuresti s-a pronuntat, in mai multe randuri, in favoarea inceperii unui alt proiect de autostrada, pe traseul Bucuresti-Pitesti-Ramnicu Valcea-Sibiu-Lugoj-Arad-Timisoara, considerat prioritar in domeniul infrastructurii.

Ambele proiecte au fost amplu dezbatute in ultima perioada, in special de catre oamenii politici. De altfel, liderii locali ai Aliantei D.A., ca si cei ai UDMR, PUR si PSD sustin continuarea lucrarilor la Autostrada Brasov-Bors, in acest sens, in cadrul viitoarei rectificari bugetare, fiind identificate resurse financiare in valoarea a doua treimi din cea a contractului semnat initial cu Bechtel pentru anul 2005.

Contestata a fost, de asemenea, si modalitatea de selectie a grupului francez Vinci pentru constructia tronsonului de autostrada Comarnic-Predeal.

Potrivit intelegerilor semnate de Ministerul Transporturilor cu firmele implicate, tot in parteneriat public-privat ar urma sa fie realizate si alte doua tronsoane ale autostrazii, Bucuresti-Ploiesti (cu grupul Strabag) si Predeal-Brasov (cu un consortiu israelian format din firmele Ashtrom si Roichman).


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.