Fondurile de pensii au devenit de mai bine de un an un subiect extrem de dezbatut. Fiecare angajat a fost nevoit sa aleaga fondul de pensii care a prezentat pentru el cele mai convingatoare argumente, pentru Pilonul II.
Cum alegem un fond de pensii? Romania este una din tarile cu un numar mare de pensionari. Circa 19,2% din populatia Romaniei are peste 60 de ani, iar in 2030, ponderea acestora va urca la 22%. In prezent, varsta de pensionare pentru femei este, in prezent, de 58 de ani si o luna, iar pentru barbati, de 63 de ani si o luna. Varstele de pensionare vor creste progresiv, astfel incat acestea vor ajunge, pana in martie 2015, la 60 si, respectiv, 65 de ani, conform PensiiPrivate.org.

Pentru ca sistemul de pensii nu mai putea ramane asa, s-a simtit nevoia unei reorganizari. Aceasta reorganizare s-a facut prin impartirea pe mai multi piloni. Pilonul I reprezinta fondul de pensii in care angajatii vireaza banii lunar, acesti bani ajungand la stat. Pilonul II este cel al pensiilor private obligatorii.

  • Ce inseamna Pilonul III?

Daca in ceea ce priveste Pilonul II al pensiilor problema a fost dezbatuta intens pentru o perioada lunga de timp, despre Pilonul III nu s-au spus la fel de multe lucruri. Pilonul III reprezinte un fond de pensii care va fi finantat din contributiile suplimentare, fiind deschis, complementar primilor doi piloni, persoanelor de pana la 52,5 ani. O persoana poate contribui la acest sistem cu cel mult 15% din venitul brut si poate beneficia de pensie cand implineste 60 de ani.

La acest moment exista 14 societati comerciale care au fost acreditate ca societati de pensii private pentru Pilonul III.

  • Cum functioneaza Pilonul III? Raspunsul il gasiti aici.

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.