Ford va introduce in productia de serie centura de siguranta cu airbag, un nou sistem de siguranta pasiva.

Centura de siguranta cu airbagPare greu de crezut ca, in vremurile noastre, se mai pot implementa sisteme de siguranta pasiva cu adevarat novatoare, care nu tin neaparat de electronica. Si totusi se poate. O demonstreaza cei de la Ford, care sustin ca sistemul lor va reduce riscurile de ranire care apar in cazul pasagerilor de pe bencheta din spate.

Centura de siguranta cu airbagPractic, nu este vorba de un sistem complet nou, ci de combinarea celor mai importante sisteme de siguranta pasiva, cunoscute deja de multi ani, centura de siguranta si airbag-ul. Din aceasta combinatie rezulta centura de siguranta cu airbag. Centura arata ca una normala, doar ca, in mijlocul ei este un airbag, care se intinde pe toata lungimea. In momentul unui impact, tesatura se desparte sub presiunea airbag-ului, care se umfla in doar 40 de milisecunde.

Ford spune ca beneficiile sunt evidente, mai ales in cazul copiilor si batranilor, categorii de oameni carora li se recomanda bancheta din spate a masinii. Airbag-ul din centura nu se umfla cu aceeasi presiune ca airbag-urile clasice, pentru ca nu este nevoie. Ele nu trebuie sa umple golul dintre ocupant si plansa de bord sau volan, ci trebuie sa reduca presiunea asupra pieptului, distribuind fortele pe o suprafata a corpului de pana la 5 ori mai mare.

Centura de siguranta cu airbagMai exista o diferenta fata de airbag-urile clasice. In vreme ce acestea sunt umplute cu gaz cald, rezultat dintr-o reactie chimica, centurile cu airbag sunt umplute cu gaz rece, comprimat, pentru a nu produce arsuri ocupantilor, acestia venind mai mult timp in contact cu ele dupa declansare. Oricum, centurile airbag raman umflate cateva secunde dupa declansare, gazul fiind apoi eliminat prin pori speciali, pentru a nu imobiliza pasagerul.

Acest sistem va debuta pe noua generatie a modelului Ford Explorer, iar apoi va fi introdus gradual pe majoritatea modelelor Ford din intreaga lume.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.