Taxa de poluare auto, perceputa de la 1 iulie 2008 la inmatricularea automobilelor, va fi redusa in functie de vechimea masinii, de starea tehnica si de dotari, potrivit normelor de aplicare a ordonantei de urgenta privind taxa de poluare, adoptate marti de Guvern.

"Prin acordarea acestor reduceri suplimentare respectam principiul impus de Comisia Europeana: taxa trebuie sa scada in acelasi ritm cu valoarea de piata a masinii. Daca masina nu are ABS, aer conditionat, airbag, este clar ca valoarea ei este mai mica, iar taxa trebuie sa fie si ea mai mica", a declarat, citat de NewsIn, directorul din Ministerul Economiei si Finantelor, Mihai Hura. Potrivit lui Hura, la calculul reducerilor se ia in vedere un autoturism standard la nivelul anului 2008 - dotat cu ABS, aer conditionat, airbag.

Normele de aplicare prevad proceduri de restituire atat a diferentei dintre taxa platita conform normelor in vigoare de la 1 ianuarie 2007 si noul cuantum al taxei, aplicabil de la 1 iulie 2008, dar si pentru restituirea sumei reprezentand valoare reziduala a masinii dupa ce aceasta a fost scoasa din parcul auto national - prin vanzare, transfer in alt stat sau distrugere in urma unui accident - numai in situatia in care taxa auto a fost achitata.

Diferenta dintre taxa platita conform normelor in vigoare de la 1 ianuarie 2007 si noul cuantum al taxei, aplicabil de la 1 iulie 2008, se restituie in 45 de zile de la depunerea cererii, la care trebuie anexate documentul care dovedeste plata taxei auto, copia cartii de identitate a vehiculului si a certificatului de inmatriculare, cu prezentarea in original al acestora. Banii pot fi virati fie intr-un cont indicat de contribuabil, fie direct la trezoreria din localitatea unde acesta are domiciliul.

Normele prevad ca persoanele nemultumite de acordarea reducerii sa poata contesta suma pe care au platit-o sau pe care o au de platit. Potrivit lui Hura, Comisia Europeana a cerut ca reducerea taxei sa nu fie obtinuta pe calea contestarii, ci sa fie acordata de organul fiscal.

"Daca omul nu are 15 mii de kilometri in medie pe an (prevazuti la autoturismul standard luat in calcul n.r.) ci 25 de mii de kilometri pe an, se acorda o cota de reducere printr-o declaratie de propria raspundere. Pentru celelalte elemente - vechime, stare tehnica, stare generala si dotare - de asemenea nu trebuie sa conteste, ci poate merge la RAR sa i se confirme ca nu are ABS sau aer conditionat si se acorda reduceri suplimentare".

El a mai precizat ca cetatenii pot contesta totusi - chiar daca au primit reduceri suplimentare - si in baza unei expertize realizate de un specialist din cadrul Corpului Expertilor Tehnici pot beneficia de o reducere si mai mare.

Potrivit directorului din MEF, actul normativ nu contine prevederi privind recuperarea taxei de catre persoanele care si-au vandut automobilul intre timp, dar se pleaca de la principiul ca suma a fost inclusa in pretul de vanzare al masinii.

Guvernul roman a adoptat, in primavara acestui an, ordonanta de urgenta privind taxa de poluare auto, care inlocuieste vechea taxa de prima inmatriculare. Noua taxa este aplicabila incepand cu 1 iulie 2008, data de la care cei care au platit vechea taxa auto pot solicita restituirea diferentei.

In situatia in care cuantumul actualei taxe (de poluare) este mai mare decat cel al taxei auto, cetatenii nu trebuie sa achite diferenta.

De la plata taxei sunt scutite automobilele destinate, printre altele, institutiilor din domeniul culturii, sanatatii, educatiei, ministerelor si altor organe ale administratiei publice, autoturismele structurilor patronale si sindicale reprezentative la nivel national, cele pentru asociatiile si fundatiile care au statul de utilitate publica, masinile utilizate de persoanele cu handicap si cele pentru armata.

Sursa: Wall-Street

Citeste si alte articole pe Wall-Street:
1. Business-ul Casa Auto Bucuresti trece de 100 mil. euro in 2008
2. Ford va deschide reprezentanta in Romania in doi ani
3. Kia Motors atrage atentia asupra unor fraude pe internet


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.