Auto 28 Iunie 2010 00:05
Un clip video arata cum se poate bloca pedala de acceleratie sub cea de frana, in cazul modelului Giulietta de la Alfa, dar nu numai.

Datorita ecourilor rechemarii anuntate de Toyota, cu privire la posibilitatea blocarii pedalei de acceleratie, presa este mult mai atenta la acest gen de probleme. Chiar daca posibilitatile de a se intampla asa ceva sunt minore, ele prind la public.

Auto Bild a publicat un test, insotit de un clip video, in care se observa cum pedala de acceleratie a noului model Giulietta, inlocuitoare lui 147, se poate bloca sub pedala de frana. Nu este vorba de aceleasi conditii de la modelele Toyota/Lexus, in cazul carora de vina este un mecanism ce se uzeaza in timp, dar efectul este acelasi.


Practic, pedala de frana a modelului Giulietta poate fi apasata in lateral, de la dreapta la stanga si poate ajunge sub cea de frana, blocandu-se in pozitia "deschis" caz in care soferul ar trebui sa se descurce cu un motor turat si cuplat in treptele cutiei de viteze. Cei care au facut testul au precizat ca este vorba doar de masinile echipate cu cutie de viteze manuala.

Mai mult, aceeasi problema a fost descoperita si la modelele Fiat Bavo si Stilo, dar si in cazul Lanciei Delta. Acestea folosesc acelasi mecanism, care permite deplasarea pedalei de acceleratie in lateral.

Cei din grupul Fiat au venit imediat cu precizari legate de acest test si spun ca actionarea pedalei de acceleratie in acest fel, in lateral, este imposibil de facut neintentionat. O alta precizare face referire la faptul ca, desi se poate deplasa acceleratia sub frana, acest lucru este foarte greu de facut, chiar daca iti propui asta.

Constructorul italian afirma ca este nevoie de o forta de 275 newton, adica o apasare de circa 28 de kilograme, pentru a reusi sa deplasezi acceleratia sub frana. Valoare foarte mare fata de cea normala de apasare a acceleratiei, care este de 50 newton, adica circa 4 - 5 kilograme. Fiat spune ca nu poti reproduce situatia prezentata in clip decat daca iti propui asta.

Citeste si:
Șeful Fiat intenționează să-și facă marca 100% electrică până în 2030
Șeful Fiat: Intenționăm să...

Italienii spun ca aceste modele testate au si un sistem de siguranta, care ajuta la oprirea masinii in siguranta, daca se ajunge la blocarea accceleratiei. Aceste se numeste "brake override", iar atunci cand acceleratia este apasat simultan cu frana, sistemul de gestiune lectronica reduce puterea motorului pentru a permite franelor sa opreasca masina.

Cu toate ca nu a primit reclamatii de la clienti, cu privire la aceasta problema, Fiat spune ca va rezolva problema in asa fel incat pe dala de acceleratie sa nu mai poata fi deplasata deloc in lateral.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.