McLaren a celebrat in aceasta luna 20 de ani de la debutul proiectului care a generat aparitia celei mai rapide masini de strada la vremea sa.

McLaren F1Primul model care a depasit celebrul McLaren F1 a fost Bugatti Veyron, dar supercarul britanic ramane unul dintre cei mai rapizi bolizi de strada si in ziua de azi. Dealtfel, asa cum spune McLaren, F1 este la ora actuala cea mai rapida masina de strada cu motor aspirat.

McLaren F1McLaren F1 s-a nascut din pura pasiune, nu a fost profitabil si a utilizat materiale care nu mai fusesera folosite pana atunci la masinile de strada. Aniversarea se refera la luna martie a anului 1990, cand cei implicati in proiect au inceput munca. Modelul de seria a fost prezentat un an mai tarziu, iar primul client a preluat masina peste inca un an si jumatate.

McLaren F1Conceptia masinii a fost gandita de Gordon Murray, iar solutiile alese au fost extreme la acea vreme. Caroserie din fibra de carbon, aerodinamica de exceptie si un motor produs de BMW Motorsport care ar putea si astazi sa faca fata in diferite genuri de curse. Propulsorul este un V12 de 6,1 litri care produce 627 CP si a ajuns si la 680 CP pe versiunile de curse.

McLaren F1McLaren F1, cu o greutate de doar 1,14 tone este si astazi unul dintre cele mai usoare modele supersport, iar performantele pun in umbra multe dintre maisnile supersport actuale. Bolidul accelereaza de la 0 la 100 km/h in 3,3 secunde si fara limitare de turatie pentru motor ajunge la 390 km/h.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.