EuroNCAP a introdus testele pentru sistemul ESP, principalul responsabil cu siguranta activa!

Pana acum EuroNCAP si-a bazat testele pe verificarea sistemelor de siguranta pasiva, dar organizatia europeana a trecut la un alt nivel si testeaza si sistemul ESC (Electronic Stability Control) cunoscut mai ales sub denumirea ESP (acesta fiind numele sistemului Bosch).

EuroNCAP - ESC testDupa ce standardul de 5 stele la capitolul siguranta a inceput sa fie atins de mai toti producatorii, fie ei premium sau nu, EuroNCAP a trebui sa faca ceva pentru a inaspri conditiile in care se acorda acest calificativ. Au inceput prin a modifica criteriile de testare si analiza echipamentelor prezente in echiparea majoritatii modelelor vandute pe piata.

EuroNCAP - ESC testDe curand, cei de la EuroNCAP au introdus si testele pentru sistemul electronic de stabilitate, ESC. Toate masinile testate pentru siguranta pasiva anul trecut au fost suspuse si unui test prin care se evidentiaza rolul ESC-ului in controlul masinii la limita, cand aceasta pierde aderenta din cazua unei manevre de evitare.

Testul se face la 80 km/h, cu sistemul ESC decuplat si apoi cuplat pentru masinile la care acest sistem poate fi decuplat de catre sofer. Masinile care nu ofera posibilitatea decuplarii sistemului de catre sofer au fost testate doar cu acesta in functiune.

EuroNCAP - ESC testTestul ESC este insa unul separat, efectuat doar pentru a arata cum se descurca o masina cu ajutor electronic, intr-o situatie limita. Pentru a nu interveni factorul uman, inconstant, cei de la EuroNCAP au dotat masinile de test cu un sistem automat, care vireaza la 80 km/h, in asa fel incat sa destabilizeze masina. Manevrele sunt aceleasi, la aceeasi viteza, in cazul fiecarei masini.

EuroNCAP - ESC testProblema consta insa in faptul ca EuroNCAP nu ia in considerare deloc reactia soferului. Marea majoritate a oamenilor care pierd controlul masinii, tind sa corecteze. Probabil multi nu o fac deloc bine, dar, instinctiv, incearca sa recastige controlul. Manevra efectuata de "robotul" EuroNCAP este insa una bruta, care doar destabilizeaza masina, nefacand nic un fel de corectie.

In clipul de mai jos puteti observa cum decurg aceste teste, pe un model Superb de la Skoda, cu si fara ESC.

Celelalte rezultate le puteti vedea aici.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.