Prin acordul de baza dintre cei doi constructori este initiata crearea unui concern comun cu zece marci puternice.

Comisia de supraveghere a firmei Volkswagen Aktiengesellschaft a aprobat ieri, in sedinta sa extraordinara acordul de baza pentru a constitui un concern integrat in domeniul automobilelor impreuna cu Porsche, structura care va fi condusa de firma Volkswagen.

VWA fost negociat un acord corespunzator intre Volkswagen AG si Porsche Automobil Holding SE, precum si asociatii reprezentanti ai familiilor Porsche si Piëch si reprezentantii angajatilor din cadrul acestor firme. Si comisia de supraveghere a Porsche Automobil Holding SE a aprobat astazi conceptul pentru cooperarea celor doua firme. Prin acordul de baza este initiata crearea unui concern comun cu zece marci puternice.

Conform conceptului convenit, pana la finalul anului 2009, Volkswagen va detine pentru inceput 42 procente la Porsche AG. Se prevede ca familiile de asociati sa vanda activitatea de distributie a Porsche Holding Salzburg catre Volkswagen. Ulterior este planificata o fuziune a Porsche SE cu Volkswagen. Aceasta va avea loc pe parcursul anului 2011 si necesita acordul actionarilor ambelor firme. In acest sens, Porsche va ramane o firma distincta cu sediul in Zuffenhausen. Pe parcursul saptamanii curente vor fi elaborate detaliile pentru transpunerea in practica a conceptului.

In paralel continua negocierile cu statul Qatar in sensul achizitionarii de actiuni la concernul Volkswagen, precum si discutiile cu bancile care finanteaza Porsche cu privire la conceptul de ansamblu. O finalizare cu succes a acestor discutii ar reprezenta un pas important pe drumul catre realizarea unui concern integrat. In plus, punerea in practica a acordului necesita, ca de obicei, obtinerea aprobarilor din partea autoritatilor.

Prof. dr. Martin Winterkorn, presedintele consiliului de administratie al firmei Volkswagen Aktiengesellschaft, a afirmat: „Volkswagen si Porsche au facut astazi pasul decisiv pe drumul catre un viitor comun. In calitate de concern, cu cele zece marci puternice independente, ne vom extinde la nivel mondial pozitia unica. In prezent dispunem mai mult ca niciodata de posibilitatea de a deveni numarul unu in industria de automobile. Prin integrarea Porsche, Volkswagen isi continua in mod consecvent strategia de succes care include mai multe marci. In cadrul concernului integrat, pentru Porsche se deschid noi posibilitati de dezvoltare. In urma discutiilor constructive, am ajuns la o concluzie in interesul tuturor structurilor implicate. Sunt sigur ca rezultatul acestui proces de integrare va fi reprezentat de cele mai bune autovehicule pentru clientii nostri, de locuri de munca stabile, precum si de crearea de valoare pe termen lung pentru actionarii nostri.

VW TouaregPrin fuziunea dintre Volkswagen si Porsche este realizat un concern integrat in domeniul automobilistic cu vanzari de aproximativ 6,4 milioane autovehicule si peste 400.000 de angajati. Ca urmare a gradului ridicat de profitabilitate si a unei cresteri rapide preconizate a gamei de modele Porsche se va asigura imbunatatirea continua a indicatorilor financiari ai firmei combinate.
Crearea concernului integrat cu zece marci puternice, condus de firma Volkswagen, are la baza o logica foarte convingatoare din domeniul industrial: Volkswagen va continua sa isi extinda pozitia de concern care concentreaza mai multe marci, in calitate de lider mondial, prin fuziunea cu Porsche AG si preluarea activitatii de desfacere a concernului Porsche din Salzburg. Concernul integrat va ocupa o pozitie de top la capitolul prezentei pe piata mondiala, al acoperii segmentelor, al tehnologiei si inovatiilor, al fortei de achizitie pe plan mondial si al bazei de productie. Concernul dispune de perspective atractive de dezvoltare pe baza unor sisteme inteligente de componente comune, a soliditatii financiare, a conducerii corespunzatoare si a excelentei angajatilor.

Porsche 911 TurboPrin competenta tehnica remarcabila si mitul sau unic, Porsche contribuie la imbunatatirea valorii marcilor din familia Volkswagen. Gama de produse se completeaza foarte bine; integrarea firmei Porsche permite o extindere semnificativa a pozitiei concernului integrat la clasa premium. Calitatea de lider in domeniul inovatiilor a concernului este imbunatatita prin dezvoltarea centrului de dezvoltare din Weissach. Prin includerea activitatii rentabile de distributie a Porsche Holding din Salzburg, sunt imbunatatite semnificativ activitatile din domeniul vanzarilor ale concernului Volkswagen. Firma este prezenta in 13 state din Europa de Est si de Vest, precum si in China si, prin intermediul competentei remarcabile in sectorul de retail, este inca de pe acum un partener important pentru succesul de piata al firmei Volkswagen.
Independenta Porsche este garantata si in concernul integrat. Aceasta strategie corespunde modelului descentralizat de conducere aplicat de firma Volkswagen. Asa cum se intampla in prezent cu Audi si cu alte marci de succes, si Porsche isi va pastra identitatea si va profita in acelasi timp de integrarea in concern. Conform acordului de baza, Porsche va ramane o societate independenta cu sediul in Zuffenhausen. Se vor mentine structurile independente. Dupa fuziune, reprezentantii angajatilor societatii Porsche AG vor fi implicati la alegerea membrilor comisiei de supraveghere a firmei Volkswagen AG.

Sursa: Volkswagen


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.