Fifth Gear a avut norocul sa puna mana pe una dintre cele mai radicale masini din lume.

TramontanaO mica companie din Spania, fara un renume in industria auto, produce una dintre cele mai ciudate si mai performante masini din lume. Masina nu este inca foarte cunoscuta, in mare parte si datorita faptului ca atunci cand au anuntat ca o vor produce in serie, mai nimeni nu i-a crezut pe cei de la Tramontana Group. Cei de la Fifth Gear au condus-o insa, asa ca masina, numita Tramontana este cat se poate de reala. Si foarte performanta.


TramontanaTramontana arata ca o masina de Formula 1, asta fiind intentia constructorului, dar este un bipost, oferind un loc situat chiar in spatele soferului. Designul este dictata de aerodinamica, iar caroseria este construita integral din fibra de carbon, greutatea fiind in acest fel mult mai redusa (1.268 kg) decat daca s-ar fi apelat la solutii mai putin avansate tehnologic. Chiar si cu acest aspect de nava spatiala, Tramontana nu ar fi atrs atentia celor care aud intamplator de ea daca nu ar fi venit cu un motor incredibil de puternic. Vorbim d eun V12 biturbo, de 5,5 litri preluat de la Mercedes si dus pana la 550 CP/5.000 rpm, cuplul maxim fiind de 890 Nm/3.500 rpm. Asta in modul standard, pentru ca spaniolii au prevazut plansa de bord cu un buton care declanseaza un nou nivel de putere - 720 CP/5.260 rpm si 1.100 Nm/4.000 rpm. Raportul greutate/putere este de doar 1,76 kg/CP.

TramontanaCu ajutorul unei cutii de viteze secventiale, cu 6 trepte, Tramontana accelereaza de la 0 la 100 km/h in 3,6 secunde, viteza maxima fiind de 325 km/h. Probabil din motive de securitate, pentru ca 720 CP pot propulsa o caroserie de nici 1,3 tone mai repede decat atat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.