Mini a pregatit un nou model de intrare in gama, al carui consum mediu este extrem de tentant.

Mini One DFoarte multi constructori, premium sau nu, lanseaza de ceva timp modele de baza cat mai economice. Sunt masini cu tehnologie conventionala, marea majoritate propulsate de motoare diesel, care ajung insa la valori foarte bune de consum datorita unor modificari ce tin de tehnica si aerodinamica.

Mini One DIata ca si cei de la Mini apeleaza la un astfel de model foarte economic, al carui propulsor are rolul de a-i tenta pe fanii diesel-ului si valorilor foarte mici de consum. Modelul se numeste Mini One D si are sub capota un propulsor turbodiesel de 1,6 litri, care produce 90 CP/4.000 rpm si 215 Nm/1.750 rpm. Evident, cea mai interesanta valoare este cea a consumului mediu - acesta se cifreaza la doar 3,9 l/100 km. Cu toate acestea, Mini One D nu-si permite sa dezamageasca la capitoului prestatii dinamice, asa ca masina este capabila sa accelereze de la 0 la 100 km/h in 11,5 secunde, viteza maxima fiind de 182 km/h.

Mini One DValoarea foarte atractiva a consumului mediu este obtinuta si datorita unor mici modificari ale propulsorului, dar si unor solutii tehnice deja cunoscute. Mini One D este echipat cu sistemul Auto Start Stop, care opreste automat motorul la stationarea in ambuteiaje, la semafor, pornirea facandu-se apoi tot automat. De asemenea, masina are in componenta si sistemul Brake Energy Regeneration, care stocheaza energia dezvoltata la franare, folosind-o apoi la alimentarea diferitor sisteme care necesita curent electric, pentru a solicita intr-o masura mai mica alternatorul si implicit motorul. La economia de carburant contribuie si servodirectia electrica. Mai multi costructori au preferat renuntarea la asistarea hidraulica a directiei in favoarea celei electrice, dar sistemul montat pe Mini One D are o particularitate. Motorul electric al servodirectiei nu sta permanent pornit, ci intervine doar cand este nevoie de el.
Nu in ultimul rand, pentru ca obtinerea unui consum redus depinde in primul rand de sofer si apoi de masina, Mini One D a fost echipat cu un indicator de bord care ii arata soferului momentul optim pentru schimbarea treptelor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.