Germanii vor trece la motoare turbo pentru viitoarele supersportive cu emblema "M".

Treptat, normele tot mai stricte in ceea ce priveste combaterea poluarii ajung sa produca schimbari care nu cu mult timp in urma pareau improbabile. Astfel, Porsche adopta primul sau motor diesel, Lamborghini se gandeste serios la diesel pentru berlina Estoque, iar BMW va adopta motoare turbo pentru versiunile M.

Inca un mit cade: BMW va folosi motoare turbo pe M-uri!BMW a introdus acum cativa ani motoarele turbo pe benzina dupa o lunga perioada de propulsoare exclusiv aspirate. Categoria M a ramas insa una aparte, cu motoare aspirate, de turatie mare, cu care bavarezii se mandresc. V8-ul lui M3 si V10-ele de pe M5 si M6, care a obtinut multe premii, sunt considerate adevarate opere de arta, din punct de vedere al tehnologiei utilizate.

Inca un mit cade: BMW va folosi motoare turbo pe M-uri!Iata insa ca a venit si randul celor de la BMW sa adopte o strategie mai "verde", iar germanii s-au hotarat ca aceasta sa includa si M-urile. Astfel, viitoarele generatii M3 si M5/M6 vor avea motoare turbo pe benzina, cu cilindree mai mica decat cele actuale. Sigur, o parte importanta a acestei decizii o constituie si faptul ca Mercedes, concurentul traditional, foloseste cu succes tehnologia turbo pe cele mai performante modele AMG, depasind ca putere modelele concurente de la BMW. La fel de adevarat este insa ca Mercedes utilizeaza capacitati cilindrice de 6 litri sau mai mult pentru cele mai performante AMG-uri, asa ca probabil si ei vor fi nevoiti sa reduca din capacitate.

Inca un mit cade: BMW va folosi motoare turbo pe M-uri!Jurnalistii de la Autoweek, cei care au aflat planurile BMW in acest sens, spun ca primul model M echipat cu turbo va fi X6 xDrive M, dotat cu un V8 biturbo de 4,4 litri, care va produce aproximativ 500 CP, adica cu doar 7 CP mai putin decat puterea maxima a motorului V10 de 5 litri al lui M5/M6.

Dealtfel, acest V8 biturbo are toate sansele sa fie montat pe viitorul M5, dar cu o putere mai mare.

In tot acest timp, BMW testeaza si tehnologia hibrid pentru a mai reduce consumul de combustibil, primul vizat fiind tot modelul X6.

Sursa: Autoweek


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.