Cand spunem SUV toti ne gandim la o masina cu tractiune integrala. Producatorii ne arata insa ca nu e chiar asa.

SUV-uri care nu sunt chiar SUV-uriSUV-urile sunt la mare cautare in ultimul timp in Europa (nu mai vorbim de America) si probabil aceasta tendinta va mai tine o vreme. Aproape fiecare producator are/dezvolta cel putin un SUV pentru a profita de vanzarile bune pentru astfel de masini. Cum SUV-ul a devenit o moda, caracteristicile sale initiale s-au alterat putin. Ma refer aici la sistemele de tractiune integrala. Normal ca in urma studiilor care au aratat ca majoritatea proprietarilor nu scot asemenea masini in teren off road, producatorii au trecut la sisteme 4x4 relativ simple, ajutate de multa electronica, totusi fara pretentii excesive de catarare.

SUV-uri care nu sunt chiar SUV-uriPe o sosea inzapezita, chiar nu-ti trebuie un sistem 4x4 super profesional intr-un SUV. Sunt de ajuns pneurile de iarna si tractiune aintegrala pentru a putea trece prin zone in care berlinele nu au ce cauta.

SUV-uri care nu sunt chiar SUV-uriTotusi, in ultimul timp, tot in urma studiilor care au aratat ca soferii SUV-urilor nu prea ies in off road, producatorii au mers si mai departe si propun aceste masini si in variante cu tractiune pe o singura punte. Este cazul modelelor Kia Sportage, Hyundai Tucson, Nissan Qashqai, si poate mai sunt si altele. E drept ca Nissan Qashqai este considerat mai degraba un crossover decat un SUV, dar el poate fi comandat si cu tractiune integrala.

SUV-uri care nu sunt chiar SUV-uriAici intervine o intrebare. Care e rostul sa-ti iei un SUV cu tractiune pe o singura punte? E drept ca aceste versiuni sunt sensibil mai ieftine decat cele 4x4. Producatorii afirma ca o parte din clienti nu sunt interesati de sistemele 4x4 si acestora le plac SUV-urile doar pentru pozitia inalta de condus si siguranta (sau impresia de siguranta) data de caroseria voluminoasa. Dar, daca tot nu ai sistem 4x4, merita sa dai bani mai multi decat pe o berlina, sa suporti costuri de intretinere mai mari doar pentru senzatia placuta ca sofezi de deasupra majoritatii celorlalti?

Normal ca fiecare are anumite preferinte personale, care poate nu sunt intotdeauna logice si producatorii s-au adaptat. Pana la urma se produce ce se cere.

Voi ce parere aveti? V-ati cumpara un SUV fara tractiune integrala?


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.