Cu sau fara voie Saab si-a creat imaginea unei marci destinate doar celor ce prefera exclusivismul.

Este Saab alternativa cunoscatorilor la masinile germane?Marca suedeza este o prezenta destul de discreta in randul masinilor premium pe care le vedem pe strazi. Desi este sub tutela GM, Saab nu se poate lauda cu cifre de vanzari impresionante. Desigur, pietele din nordul Europei absorb o mare parte din productia Saab, dar in restul continentului masinile Saab nu sunt prea des vazute pe strazi. In Romania, tinand cont de nivelul la care a ajuns piata de masini noi in ultimii ani, se poate spune ca Saab este o raritate. E drept, lipseste si promovarea.

Este Saab alternativa cunoscatorilor la masinile germane?S-a ajuns la situatia in care Saab, fara indoiala o marca premium, este privit ca un constructor elitist, care nu place maselor, dar este preferatul cunoscatorilor. Adica a celor pasionati de masini, care nu vor sa fie inca un "element" in marea de Mercedes-uri, BMW-uri si Audi-uri de pe sosele. Poate pare ciudat, dar acest aspect este favorizat tocmai de faptul ca masinile Saab nu se vand bine, ele fiind relativ rare comparativ cu celebrele marci germane.

Este Saab alternativa cunoscatorilor la masinile germane?Sigur, masinile Saab sunt contestate de unii, care nu vad in ele mai mult de o Vectra recarosata, datorita faptului ca suedezii utilizeaza platformele tehnice Opel. Totusi Saab are cateva caracteristici pe care mizeaza si care nu au fost afectate de intrarea in GM. Una din ele este designul, inspirat din cel al avioanelor, spun suedezii. La fel ca si interiorul, plansa de bord a masinilor Saab fiind la fel, inspirata de cockpit-ul aparatelor de zbor. O alta caracteristica este preferinta pentru motoarele turbo pe benzina. Nu de putine ori, suedezii au incercat sa spuna ca masinile lor sunt la fel de sportive ca unele automobile germane de renume, BMW mai exact, dar cam toate testele comparative au aratat ca nu e asa. Nu sunt departe, dar nu sunt nici pe aceeasi linie.

Este Saab alternativa cunoscatorilor la masinile germane?La oara actuala Saab este prezent in clasa medie, cu modelul 9-3 care a primit recent un face-lift foarte reusit, si in clasa mare cu modelul 9-5. Pe baza acestor modele, Saab are in oferta versiunile sedan, cabrio si break ale lui 9-3 si versiunile sedan si break ale lui 9-5. Suedezii au incercat sa tatoneze in Europa si segmentul SUV cu modelul 9-7X, dar acesta a fost un esec din punct de vedere al vanzarilor. Totusi au introdus tractiunea integrala pe unele modele: 9-3 Sport combi si Turbo X.
Anul viitor vom avea parte si de o surpriza din partea suedezilor. Acestia vor lansa, probabil la salonul Auto de la Londra, modelul 9-1, un hatchback compact care va concura cu Volvo C30 si cu toate celelate masini premium din clasa compacta (BMW Seria 1, Audi A3 etc.).

Preturi ale modelelor Saab comercializate in Romania gasiti aici:http://www.saab-romania.ro/dyc/step1.asp

Voi ce parere aveti? Ce este de fapt Saab? Este o marca pentru oamenii mai speciali sau este doar o marca care incearca, dar nu reuseste sa fie printre cei mai buni?


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.