Auto 2 Noiembrie 2010 00:05
BMW aniverseaza in acest an 25 de ani de cand a oferit pentru prima data un model cu tractiune integrala.

Au trecut multi ani, iar astazi bavarezii au un sistem foarte capabil si foarte raspandit in gama. 45 de modele si versiuni sunt in oferta curenta, iar BMW spune ca un model din 4 este livrat la acest moment cu sistemul xDrive.

Sa vedem insa care a fost debutul. Primul model cu tractiune integrala din gama BMW a debutat in 1985. Este vorba de modelul 325iX (o raritate in ziua de azi) al carui motor pe benzina, de 2,5 litri si 171 CP era cuplat la un sistem de tractiune integrala care punea insa accent pe tractiunea spate, cu un raport de distributie a puterii de 37:63 fata/spate. Au urmat apoi versiuni ale Seriei 5 cu tractiune integrala, iar apoi au aparut SAV-urile, sistemul xDrive fiind imbunatatit constant.

Dealtfel, BMW a inceput initial cu o linie pe care o urmeaza si acum. Pana la primul model cu tractiune integrala, BMW-urile erau foarte apreciate pentru dinamica si tractiunea spate. Bavarezii au introdus tractiunea integrala si pentru a suplimenta motricitatea pe suprafetele cu aderenta slaba, dar mai ales pentru a imbunatati dinamica pe suprafetele bune. Intotdeauna, sistemele lor cu tractiune integrala s-a bazat pe transmiterea majoritatii puterii catre puntea spate. Doar in conditii grele, sistemul xDrive actual ajunge la mai mult de 50% din putere catre puntea fata, in momentele cand este nevoie. In rest, mai mult catre spate si suficient catre fata pentru a imbunatati stabilitatea si viteza de iesire din viraje.

Citeste si: Din trafic - "Eu sunt la munca, tu te plimbi!"


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.