Iata ce puteti face pentru a circula mai sigur in trafic. Cateva solutii care pot face diferenta intre accident si evitarea acestuia.

Citeam zilele trecute rezultatele unui studiu care spunea ca 60% din soferii implicati intr-un accident nici macar nu ating frana. Nu exista urme de franare, sunt atat de ezitanti si surprinsi incat nu mai ajung sa franeze.

Normal ca atunci cand ajungi intr-o situatie limita, din vina ta sau a altuia, intervine elementul de surpriza. Care te poate paraliza cateva fractiuni de secunda, suficient insa ca tu sa pierzi sansa de a evita accidentul sau de a micsora amploarea impactului. Iar asta este o problema majora, din cauza careia multe accidente ar putea fi evitate.

Sunt chestii care nu se invata la scoala, pentru ca tu – din punct de vedere fizic – esti la un nivel normal cu al celorlalti. Scoala de soferi nu-ti dezvolta reflexele, de exemplu. Este scoala de soferi, nu de piloti. In schimb, pe masura ce castigi experienta la volan, trebuie sa te autoeduci in sensul asta. Sa stii cum sa previi si sa stii sa reactionezi cand se intampla.

Atentia este – evident – cea mai importanta. Cu cat vezi/simti mai repede o situatie periculoasa, cu atat ai mai mult timp sa faci ceva pentru a scapa de ea. Asta nu inseamna sa conduci strangand cat poti de volan, cu transpiratia siroaie pe tine si cu piciorul incordat ca sa-l poti pune repede pe frana. Nici vorba. Trebuie sa fii relaxat si calm. Si sa-ti lasi ochii in alerta, gata sa reactionezi cand iti comunica ceva ce nu este in ordine.

O chestie pe care unii (putini) o aplica instinctiv este folosirea vederii periferice. Asta inseamna ca, atunci cand mergi in coloana... citeste articolul integral pe Motorstory.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.