Fie ca vrei sa vrei sa conduci sportiv, sa-ti imbunatatesti reflexele sau sa practici o forma de motorsport, un curs de pilotaj este ideal. Iata cat costa acestea si cine le organizeaza.

Toti constructorii mari, mai ales cei ale caror masini mizeaza mult pe latura sportiva, ofera pentru clienti cursuri de pilotaj. Extrem de bine structurate, cu participarea unor fosti sau actuali piloti de curse, aceste programe nu se adreseaza doar celor care vor sa practice motorsportul.

Absolut oricine are un anumit nivel de pasiune pentru masini se poate inscrie, iar organizatorii promit ca, indiferent de aptitudini, toti cursantii vor pleca cu un bagaj mai bun de cunostinte in domeniul controlului unei masini in situatii limita. Practic, un astfel de curs te invata cum sa reactionezi in diferite situatii care apar in trafic, pe drumurile publice, dar si cum sa obtii cat mai mult din ceea ce poate masina ta.

Preturile difera mult, in functie de masinile folosite, dar si de complexitatea cursurilor, exprimata prin program si durata. Astfel, poti participa si la un curs rapid, condensat, de doar o jumatate de zi, dar poti frecventa si un curs de avansati, desfasurat pe mai multe zile, cu masini de top, dupa ce ai trecut insa prin alte cursuri inferioare.

Iata cateva dintre cele mai bine cotate programe de acest fel:

Mercedes AMG Driving Academy - ofera cursuri incepand de la evenimente care nu au neaparat treaba cu pilotajul, pana la cursuri de piloti, cu modele AMG. Preturile incep de la aproximativ 1.000 de euro pentru un antrenament Basic, de 2 zile si ajung pana la peste 6.000 euro pentru cursuri complexe, eventual stabilite impreuna cu cel care pariticipa. Toate modulele disponibile, dar si preturi, gasiti aici.

BMW Driver Training - Bavarezii au o indelungata traditie cu aceste cursuri (introduse in 1977) si drept urmare acestea sunt extrem de variate. Cel mai accesibil este Driving Safety Training care cuprinde 3 module, preturile variind intre circa 200 euro (pentru o jumatate de zi) si 1.000 euro pentru doua zile. La aceste cursuri se invata manevrele in situatii limita ce pot aparea in trafic, controlul masinii cu si fara asistenta electronica, manevre pe suprafete cu aderenta diferita, etc.
Exista si Race Track Training, o serie de module interconditionate. Adica trebuie sa-l fi urmat pe cel inferior pentru a te putea inscrie la cel superior. Este un curs de avansati, iar masina folosita este actualul BMW M3. Pretruile sunt cuprinse intre 950 si 1.300 euro. Desigur, exista si alte programe, cum ar fi cele desfasurate in Africa, la volanul SUV-urilor cu tractiune integrala, dar si unele dedicate strict circuitelor. Se poate ajunge la preturi de 4.000 euro. Informatii complete gasiti aici.

Volkswagen Driving Experince - Preturi accesibile si o mare varietate de module, de la Basic Training, cu masini normale, pana la cursuri pentru pilotii incepatori. Preturile variaza intre 390 euro (o zi) si ajung pana la 1.200 euro. Se poate opta pentru cursuri d epilotaj pe circuit, defensive driving, dar si pentru cursuri de off-road, cu modelul Touareg. Exista chiar si cursuri pentru condus eco. Detalii gasiti aici.

Hungaroring - Mai aproape de Romania, aceste cursuri sunt organizate cam de doua ori pe an, pe circuitul de Formula 1 de langa Budapesta. Pretul este de 1.200 euro/persoana, plus TVA, iar cursul tine 2 zile. Sunt folosite maisni Opel Astra, echipate pentru cursele de circuit, cu motoare de 1,6 litri si 105 CP si o greutate de 860 kg. Pregatirea este practica, dar si teoretica. Singura problema este ca trebuie sa fie minim 8 cursanti de limba engleza pentru ca aceste cursuri sa fie tinute. Programul detaliat al cursurilor il gasiti aici.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.