Trei masini americane pe care merita sa le luati in considerare daca europenele vi se par deja prea comune.

Dodge NitroEuropa se poate mandri cu o multime de modele din orice clasa la care te poti gandi, exceptandu-le pe cele de lux. Aproape fiecare client de masina noua, in cazul in care nu este fidel inflacarat al unei marci, se confrunta cu problema alegerii. Indiferent ce alege, pe sosea se va intalni cu multi (sau foarte multi, dupa caz) posesori ai aceluiasi model. Aceasta situatie genereaza si dorinta de a fi deosebit, de a alege o masina deosebita, astfel incat, atunci cand intalnesti un posesor al aceluiasi model sa ajungi sa-l saluti. Tocmai pentru e la fel de special ca si tine.

Dodge AvengerMasinile americane sunt privite cu reticenta in Europa si tocmai din cauza asta nu sunt la mare cautare. Si pentru faptul ca nu sunt la fel de bine lucrate si nu sunt la fel de sportive. Plus motoarele prea mari, grumande si cu prea putin randament pentru marimea lor. Cam astea ar fi dezavantajele care ii conving pe multi sa ramana la traditionalele modele europene si asiatice. Un lucru trebuie insa sa recunoastem – masinile americane au farmecul lor, pe care l-am deprins mai mult din filme si ocazional de la diferite expozitii cu modele de peste ocean. Cert este ca, pe strada, modelele americane arata intr-un fel…tocmai pentru ca nu sunt intalnite la tot pasul si pentru faptul ca provin dintr-o cu totul alta cultura a masinilor.

Americanii nu sunt foarte fericiti ca masinile lor nu se vand in Europa. Asa ca au luat masuri si au inceput sa produca (chiar si in Europa) modele care pastreaza designul specific, dar se bazeaza pe motoare “comestibile” pentru europeni, uneori motoare de provenienta… europeana.

Va propunem 3 modele pe care merita sa le studiati putin. Evident, pentru asta trebuie sa fii macar putin pasionat de masinile americane si de traditia lor in domeniu, suficient cat sa treci putin cu vederea deficientele in fata europenelor si sa pui pe primul loc stilul acestora. Si pretul.

Dodge Avenger
Dodge AvengerModelul american este comparabil cu berlinele de clasa medie gen VW Passat, Opel Insignia, Ford Mondeo, Honda Accord, Toyota Avensis etc. Stilul tipic american, masiv si liniile aripilor spate amintesc oarecum de Challenger, muscle-car-ul atat de iubit in SUA. In Romania, Avenger vine la pachet cu un motor diesel de 2 litri, care produce 140 CP/4.000 rpm si 310 Nm/1.750 rpm, in combinatie cu o cutie de viteze manuala, cu 6 trepte. Nu va asteptati la performante extraodinare pentru o masina de 1,6 tone. Acceleratia 0 – 100 km/h este posibila in 11,8 secunde, iar viteza maxima este de 200 km/h. Mai merita mentionat consumul mixt de 6,2 litri/100 km. Pretul pentru acesta versiune, foarte bine echipata standard este de 22.343 euro (TVA inclus). Se mai poate opta si pentru un motor pe benzina de 2 litri si 156 CP (consum mixt 7,8 l/100 km) care livreaza performante dinamice similare. Pretul acestui model este de 18.599 euro (TVA inclus).

Chrysler 300C
Chrysler 300CAflat intr-o clasa superioara fata de Dodge Avenger, Chrysler 300 C este si mai cunoscut. Aspectul vorbeste de la sine despre originile designului, dar sub caroseria impunatoare s egaste tehnologie Mercedes. E drept, una veche (E-Klasse de acum doua generatii), dar care face fata fara probleme unui model care nu este destinat curselor de nici un fel. Cu o mas aproprie de aproape 2 tone, 300C avea nevoie de un motor pe masura, asa ca s-a preferat un turbodiesel Mercedes, V6, de 3 litri, care produce 218 CP si 510 Nm. Cum ii sta bine unei berline americane de calibru, acceleratia in linie dreapta este buna (8,3 secunde pana la 100 km/h), iar viteza maxima este chiar de invidiat tinand cont de aerodinamica acestui mic tanc – 228 km/h. Consumul mixt declarat este de 8,1 l/100 km, iar cutia de viteze este una automata. Pretul masinii, cu toate taxele incluse este de 37.680 euro, in conditiile unui nivel de echipare excelent. Teoretic, in Europa, Chrysler 300 C se “bate” cu BMW Seria 5, Mercedes E-Klasse, Audi A6. In realitate, nici unul dintre cei ce prefera masinile germane nu se va uita la un 300C. Modelul american este pentru pasionatii de masini americane si pentru cei care vor sa arate putin altfel decat majoritatea din cercul lor de cunoscuti.

Dodge Nitro
Dodge NitroUn alt Dodge, de data acesta un SUV. Pentru ca la Jeep Grand Cherokee deja nu ne mai uitam ca la o masina americana (Jeep este exceptia care confirma regula ca europenii nu cumpara masini americane), putem alege Nitro. Cu un design patratos, dur, care inspira robustete, Nitro a prins oarecum in Romania (cel putin la o firma de paza). Masina este una de stil, pentru ca la pretul ei se pot gasi mai multe SUV-uri europene/asiatice foarte bine echipate si cam cu aceleasi capacitati. Dodge Nitro este echipat cu un motor turbodiesel de 2,8 litri, care produce 177 CP si 460 Nm. Cum masina cantareste chiar 2 tone, acceleratia 0 – 100 km/h in 10,5 secunde si viteza maxima de 182 km/h n-ar trebui sa dezamageasca. Consumul mediu este de 9,4 l/100 km, iar pretul masinii este de 32.103 euro (TVA inclus).

Urmariti galeria foto de mai jos si spuneti ce model va place mai mult. Evident, puteti indica si alte modele americane pe care le apreciati.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.