Auto 30 Iunie 2010 00:05
BMW 320d EfficientDynamics Edition, berlina care reuseste un consum de clasa mica in conditiile unor performante sportive, a fost lansata in Romania.
BMW a inaugurat tehnologia hibrid pentru cele mai mari modele din gama, dar obtine niste valori de consum extraordinare, fara interventia vreunui motor electric, la modelele de clasa medie. Bavarezii promoveaza de ceva timp tehnologia EfficientDynamics si se pare ca au dus-o la un nivel de invidiat chiar si pentru constructorii care folosesc sistemul de propulsie hibrid.

BMW 320dEfficientDynamics EditionVarful a ceea ce reprezinta EfficientDynamics a fost atins cu noul 320d EfficientDynamics Edition. O masina care vine cu performantele dinamice de care clientii BMW nu se pot desparti si le combina cu o un nivel incredibil de bun al consumului. Practic, bavarezii au implementat tehnologia EfficientDynamics pe modelul 320d, dar apoi si-au zis ca se poate si mai bine, asa ca au mai operat niste modificari, ajungandu-se la cel mai economic model BMW din intreaga gama - 320d EfficientDynamics Edition.

Masina este chiar mai economica decat cel mai economic model al Seriei 1 - 116d.

BMW 320d EfficientDynamics EditionNoul 320d EfficientDynamics Edition foloseste acelasi motor de 2 litri turbodiesel cunoscut de pe multe alte modele BMW, a carui putere maxima a fost reglata la 163 CP/3.500 - 4.200 rpm, putin mai jos decat cei 177 CP dezvoltati pe modelele normale. Cuplul maxim este de 360 Nm/1.750 - 3.000 rpm. Datorita cuplului bun, inginerii BMW au putut opta pentru raporturi de transmisie mai lungi, scazand astfel turatia motorului in toate regimurile de viteza fata de modelele normale. Bineinteles ca acest lucru conteaza mult in obtinerea unor valori scazute ale consumului.

BMW 320d EfficientDynamics EditionBMW 320d EfficientDynamics Edition dispune de o gama completa de tehnologii care contribuie la reducerea atat a consumului de combustibil, cat si a emisiilor si care deja sunt oferite standard la alte modele BMW Seria 3. Spre exemplu, Brake Energy Regeneration (recuperarea energiei la franare) cupleaza alternatorul pentru alimentarea acumulatorului doar in momentul franarii, lasand motorul sa dezvolte puterea liber pe acceleratii. Functia Auto Start Stop opreste motorul chiar si in cazul unei scurte stationari in trafic, astfel ca se evita orice consum inutil de combustibil la relanti.

Indicatorul treptei de viteze recomandate de la BMW 320d EfficientDynamics Edition ofera informatiile necesare soferului pentru un condus economic. Operarea activa si inteligenta a mai multor sisteme permite reducerea consumului de energie si pastreaza puterea motorului pentru acceleratie. De exemplu, compresorul de aer conditionat poate fi decuplat de motor printr-un ambreiaj magnetic, EPS Electronic Power Steering (servodirectia electrica) opereaza numai atunci cand se roteste volanul sau pompa de apa care este operata electric.

Citeste si:
VIDEO: Partea din spate a viitoarei generații Volkswagen Amarok,...
VIDEO: Partea din spate a...

Aceste sisteme sunt completate de o garda la sol mai mica, un raport final de transmisie mai lung si jante speciale care aduc coeficientul aerodinamic la o valoare de doar 0,26.

Consumul mediu oficial al acestei versiuni este de numai 4,1 litri/100 km, valoare excelenta pentru un motor de 2 litri care poate asigura la cerere performante sportive. BMW 320d EfficientDynamics Edition accelereaza de la 0 la 100 km/h in 8,2 secunde si poate atinge o viteza maxima de 225 km/h.

Masina costa, in Romania, 34.450 euro (TVA inclus). Este exact acelasi pret cu al modelului normal, BMW 320d, aceasta fiind o strategie adoptata de constructorul bavarez - modelele EfficientDynamics nu costa in plus fata de cele din care deriva.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.