Germanii vor sa scoata pe piata un automobil cu un consum incredibil.

Volkswagen intentioneaza sa readuca conceptul "1 litre" in atentia publicului, de acesta data in versiune de serie, afirma editia electronica a revistei Car.

Volkswagen ne pregateste masina care consuma 1L/100 km!Volkswagen "1 litre" este un concept prezentat de constructorul german in 2002 si numele arata exact scopul masinii: un consum de sub un litru/100 km. "1 litre" este un automobil care arata destul de neconventional si asta pentru ca a trebuit sa respecte mai multe criterii absolute necesare atingerii nivelului de consum propus. Masina este foarte aerodinamica (coeficient 0.159), mica, iar greutatea nu depaseste 300 kg datorita fibrei de carbon din care este confectionata caroseria.

"1 litre" dispune de un interior cu doua locuri, pasagerul stand exact in spatele soferului si nu alaturi de el.

Volkswagen ne pregateste masina care consuma 1L/100 km!Volkswagen a dezvoltat un motor special pentru acest concept. Este vorba de un propulsor diesel, cu un singur cilindru, capacitatea fiind de doar 0,3 litri (299 cmc). Motorul, pozitionat in fata puntii spate, cantareste doar 26 de kilograme fara lichide si 36 kg cu toate lichidele necesare functionarii. Puterea maxima dezvoltata de acest "mini"motor este de 8,5 CP /4.000 rpm, cuplul maxim fiind de 18,4 Nm/2.000 rpm.

Cutia de viteze a fost, de asemenea, dezvoltata special pentru "1 litre". Inginerii au reusit sa creeze o cutie automata, cu 6 trepte, care cantareste doar 23 kg. Aceasta este cuplata de propulsor prin intermediul unui ambreiaj cu doua discuri. Viteza maxima a conceptului este de 120 km/h.

Germanii afirma ca masina are un consum de doar 0.99 litri/100 km (se pare ca a reusit sa ajunga si la 0,85 l/100 km in unele teste), si in acest fel autonomia este de 650 km, chiar daca rezervorul are o capacitate de doar 6,5 litri.

Inginerii au studiat fiecare reper pentru a putea reduce greutatea. Asa ca s-a ajuns la o punte fata de doar 8 kg, coloana de directie de 1,8 kilograme si sistem de franare (inclusiv frana electronica de parcare) de 7,8 kg.

Chiar daca arata asa cum vedeti si cantareste doar 300 kg, conceptul "1 litre" a fost dotat cu ABS, ESP, frana de parcare automata si sistem Stop/Start inca de acum 6 ani.

Volkswagen ne pregateste masina care consuma 1L/100 km!Volkswagen a spus inca din 2002 ca masina nu poate fi atunci produsa in serie datorita costurilor foarte mari ale materialelor din care este fabricata. Consiliul de conducere chiar a stabilit atunci un termen pentru productia de serie. Oficialii Volkswagen au spus ca "1 litre" va merita sa fie produs in serie atunci cand caroseria sa din fibra de carbon va ajunge sa coste 5.000 euro si nu 35.000 euro cat costa in 2002.

Volkswagen ne pregateste masina care consuma 1L/100 km!
Iata insa ca lucrurile s-au mai schimbat in ultimii 8 ani. Fibra de carbon nu mai este atat de scumpa, iar preturile aliajelor folosite la constructia lui "1 litre" sunt mai accesibile. Asa ca VW intentioneaza ca peste doi ani sa produca in serie (limitata) o astfel de masina. Cei de la revista Car spun ca este foarte probabil ca versiunea de serie (care - in general - va avea aceeasi forma) sa fie echipata cu un propulsor turbodiesel cu doi cilindri pentru un plus la nivelul performantelor dinamice.

Sursa: Car via WorldCarFans


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.