Auto8 Iulie 201000:05
BMW vrea sa scuture din temelii piata in formare a automobilelor electrice si promite o masina cu caracteristici absolut speciale.

Weekend-ul trecut BMW Romania si dealerul MHS Motors au organizat evenimentul BMW Innovation Days. Tema centrala a fost prezentarea solutiilor EfficientDynamics de reducere a consumului, dar cu pastrarea performantelor dinamice si tehnologia ActiveHybrid de pe modelele Seria 7 si X6.

Principala atractie a fost insa prezentarea celor mai noi informatii despre masina electrica pe care BMW o va produce in serie incepand cu 2013. Deocamdata nu exista decat schita pe care o vedeti mai sus, dar este posibil ca forma generala sa difere putin.

Prin lansarea asa-numitului “Megacity Vehicle” in 2013, BMW Group va aduce pe piata cel dintai model cu transmisie electrica din portofoliul sau. "Prin acest automobil inovator, conceput integral de noi, vom pune bazele unor noi standarde in ceea ce priveste mobilitatea electrica, cu incepere din anul 2013. Megacity Vehicle va fi mult mai usor decat masinile conventionale si va stabili noi standarde in ceea ce priveste dezvoltarea durabila", a declarat Norbert Reithofer, presedinte al Consiliului Director al BMW AG, in cadrul unei conferinte de presa ce a avut loc joi, 22 aprilie, inaintea deschiderii editiei 2010 a Salonului Auto de la Beijing (Auto China).

Automobilul va fi unul fara nici un fel de emisii, destinat traficului urban din marile metropole ale mapamondului. Acesta este dezvoltat in prezent ca parte a "project i" si va fi disponibil cu incepere din 2013, ca o submarca a BMW. Atunci cand vine vorba de alegerea materialelor, compania exploreaza teritorii complet noi. Aceasta si pentru ca masa joaca un rol foarte important in autonomia automobilelor cu transmisie electrica. Spre exemplu, CFRP (plastic ranforsat cu fibra de carbon) - foarte usor, dar totodata deosebit de rezistent - reprezinta o componenta majora a amestecului de materiale.

Citeste si:
BMW prezintă tehnologia Digital Key Plus
BMW prezintă tehnologia...

"Acest automobil va modifica radical industria auto asa cum o cunoastem. In prezent, BMW Group este singura companie care va lansa pe piata un automobil in productie de serie ce va dispune de materiale ranforsate cu fibra de carbon", a explicat Reithofer. "Ne numaram printre primii producatori care au urmat tendinta spre o mobilitate electrica si am actionat corespunzator. Din ce in ce mai multi oameni de pe tot mapamondul sunt interesati de propulsia electrica. Mai mult, cercetarile arata ca mai bine de jumatate din populatia lumii locuieste deja in aglomerari urbane", a adaugat Reithofer.

Cu incepere de la jumatatea anului 2009, moment in care a lansat un program de testare la nivel mondial a uni flote de peste 600 de automobile MINI E, BMW Group a adunat astfel o multitudine de informatii despre utilizarea vehiculelor electrice in traficul cotidian, fiind producatorul cu cele mai multe automobile electrice in folosire. De-a lungul fazei de testare, aproape 50 de automobile MINI E au fost livrate si catre clienti din China de la inceputul lui 2010, dupa ce primele modele au fost deja livrate in USA, Germania si Marea Britanie incepand cu anul trecut in cadrul programului de teste.

In 2011 va fi lansat un nou program de teste, avand la baza BMW Concept ActiveE. Renumitul Centru de Tehnologie si Cercetare a Industriei Auto din China (CATARC) si State Grid, compania de furnizare a energiei ce este detinuta de stat, sunt implicate ca parteneri in pregatirea, implementarea si evaluarea utilitatii acestor automobile pentru modelele ce sunt anuntate a fi testate in China. De asemenea, proiectul beneficiaza de sustinere atat din partea guvernului Chinei, cat si din partea celui al Germaniei.

Rezultatul va fi asimilat in dezvoltarea unor automobile cu propulsie electrica care vor fi destinate pietei din China. "In viitor, vom oferi Automobilul Electric si in China. Acesta va fi dezvoltat si produs pe plan local, impreuna cu partenerul nostru comun, Brilliance", a adaugat Reithofer.

Citeste si:
Volvo pregătește un nou model electric: lansare programată în...
Volvo pregătește un nou model...

BMW a cules primele experiente cu privire la automobilele cu transmisie electrica in urma cu aproape 40 de ani, datorita unei versiuni modificate a modelului BMW 1602, care a fost masina de deschidere in probele de mars si de maraton ce au avut loc in cadrul Jocurilor Olimpice de vara din 1972. In deceniile ce au urmat, aceasta tehnologie de transmisie alternativa a fost ajustata prin utilizarea mai multor bancuri mobile de testare, inclusiv a revolutionarului BMW E1.Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.