Mitropolitul Nicolae Corneanu nu va fi sanctionat dupa ce s-a impartasit la o slujba greco-catolica.

Aceasta este decizia Sinodul Bisericii Ortodoxe Romane, care a discutat miercuri situatia mitropolitului Banatului, Nicolae Corneanu, dar si un alt caz, asemanator - cel al episcopului Sofronie Drincec, care a slujit impreuna cu un episcop greco-catolic.

Patriarhia a dezaprobat gesturile celor doi ierarhi si a hotorat ca cei care le vor repeta vor fi exclusi din Biserica Ortodoxa.

Sinodul Bisericii Ortodoxe anuntat ca "a luat act de regretul si pocainta celor doi ierarhi, pe care le-au primit ca semn de indreptare".

Patriarhia subliniaza ca, potrivit regulilor bisericesti, nu e ingaduit niciunui ierarh, preot sau credincios ortodox sa se impartaseasca in alta biserica, cum nu e permis niciunui preot sa slujeasca impreuna cu preoti de alte confesiuni.

Totusi, se arata in comunicat, gesturile celor doi ierarhi au produs "tulburare in Biserica", iar cei care vor repeta aceste comportamente vor fi pedepsiti potrivit canoanelor - adica preotii vor fi exclusi din cler, iar credinciosilor le va fi interzis sa se impartaseasca.

Teologul Radu Preda spune la BBC ca Sinodul a fost intr-o situatie delicata.

“Avem pe de-o parte pe cei care pledeaza pentru ingaduinta, chiar pentru gratificarea gestului mitropolitului ca fiind profetic, facator de pace si anuntator al unei viitoare unitati, iar pe de alta parte cei care - cu canoanele Bisericii Ortodoxe Romane alaturi - se uita si vad ca avem de-a face cu o grava incalcare a disciplinei bisericesti”.

“Dreptul canonic nu lasa prea mult spatiu de interpretare, decat ca episcopul ortodox care se impartaseste cu cei care nu sunt in comuniune cu ortodoxia se cateriseste”, spune la BBC teologul Radu Preda.

In 25 mai, mitropolitul ortodox Nicolae Corneanu s-a impartasit alaturi de mai multi ierarhi greco-catolici la slujba de sfintire a unei biserici catolice din Timisoara.

Informatia a fost facuta publica, alaturi de cateva fotografii, de biroul de presa al Bisericii greco-catolice.
Au urmat o serie de reactii pro si contra: pe de o parte asa-numitii traditionalisti din Biserica Ortodoxa - manastiri si asociatii laice - au cerut sanctionarea cat mai dura a ierarhului.

De cealalta parte, mitinguri de sustinere, din partea celor care s-au declarat solidari cu ceea ce au numit un gest ecumenist binevenit.

Cu doar cateva luni inainte, episcopul ortodox de Oradea, Sofronie Drincec, a slujit impreuna cu un episcop greco-catolic.

Gesturile celor doi ierarhi tensioneaza dezbaterea privind ecumenismul in Biserica Ortodoxa - inceputa anul trecut, odata cu numirea noului Partiarh, Daniel, cunoscut pentru deschiderea fata de dialogul cu celelalte biserici.

Mitropolitul Corneanu este primul ierarh ortodox care a recunoscut, in anii ‘90, ca a colaborat cu Securitatea.

De asemenea, este cunoscut pentru relatiile bune cu biserica greco catolica din Ardeal, fiind singurul ierarh care a sustinut retrocedarea unor biserici greco catolicilor.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.