Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania (IICCR) depune astazi o plangere penala fata de actiunile a 67 de persoane care se fac vinovate de rapirea si torturarea disidentului Vasile Paraschiv.

Cei vizati de sesizarea pe care Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului o va depune la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie sunt ofiteri de Securitate, activisti de partid, angajati ai Militiei si Procuraturii comuniste, precum si medici psihiatri, informeaza Cotidianul.

Cu totii au avut un rol in cercetarea abuziva a celebrului disident din Ploiesti Vasile Paraschiv, urmata de internarea sa in spitale de psihiatrie cu scopul de a-l face sa se lepede de convingerile anticomuniste. Tortura si tratamente inumane, actiuni teroriste (rapire), abuz in serviciu, fals si uz de fals, obligarea la tratamente medicale nejustificate, arestarea nelegala si cercetarea abuziva sunt capetele de acuzare impotriva celor 67 de persoane mentionate in sesizare.

Potrivit Romania libera, printr-o scrisoare adresata lui Paul Goma in august 2002, luptatorul anticomunist Vasile Paraschiv dezvaluie identitatea celor care l-au supus timp de 25 de ani unei represiuni sistematice exclusiv din motive politice. Pe "lista lui Paraschiv" apar numele psihiatrilor Mircea Piticaru, Petrea Moruzzi, Valeriu Petre, Calin Botez si Anton Nicolau, medici care se fac vinovati de punerea unor diagnostice false in vederea internarii disidentului intr-un spital de nebuni. Nicolae Ursescu, Ion Baloiu, Niculae Deftu, Ilie Alexandru, Ticu Dobre, Nicolae Plesita, Nedelcu Antonescu, Ion Voicila, Dumitru Iosif sunt alte nume de informatori sau securisti care apar in scrisorile lui Paraschiv.


Disidentul cere Tribunalului Bucuresti sa oblige statul roman sa-i plateasca daune morale de 30 milioane de euro pentru teroarea la care a fost supus de Securitate. „Intre anii 1968-1989 am fost torturat, am fost internat abuziv de patru ori in spitalele de psihiatrie pentru motive politice, am fost rapit de trei ori, am fost expulzat din Romania tot din motive politice", arata Vasile Paraschiv in cererea de chemare in judecata, preluata de Adevarul.

Necazurile sale cu Securitatea au inceput dupa ce a demisionat din PCR, in noiembrie 1968, dupa episodul „Primaverii de la Praga", cand a luat public atitudine fata de nedreptatile sociale.

Muncitor la Combinatul Petrochimic Brazi, dupa demisie a fost internat la Spitalul de psihiatrie din Urlati, de unde a scapat dupa ce a facut greva foamei.

In 1976, intr-o scrisoare pentru Europa Libera, a luat atitudine fata de suferinta fostilor membri ai Partidului Social-Democrat. Ca urmare a fost internat iar la psihiatrie, la Voila, langa Campina. Cazul sau a devenit cunoscut imediat in Occident, prin Paul Goma, iar la intoarcerea dintr-o vizita in Franta a fost expulzat din tara pentru vina de a se fi asociat cu sindicalistii francezi.

A fost totusi reprimit la presiunile internationale, infiintand Sindicatul Liber al Oamenilor Muncii. Consecintele: doua rapiri, semnarea unui angajament sub presiune, fiind arestat apoi si torturat pentru nerespectarea lui.

Vasile Paraschiv, la premiera filmului Cold Waves (Razboiul undelor), in regia lui Alexandru Solomon


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.