Vizita la Chisinau a ministrului de externe al Romaniei, Lazar Comanescu nu a adus nici pe departe clarificarea relatiilor cu Republica Moldova.

Declaratiile oficiale s-au limitat la fraze generale, fara mentionarea principalelor probleme care au afectat in ultimul timp raporturile dintre Bucuresti si Chisinau.

Ministrul de externe al Romaniei, Lazar Comanescu a reconfirmat ca Bucurestiul sustine in continuare aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeana.

"Romania este singurul stat al Uniunii Europene direct vecin cu Republica Moldova. Si inca o data va spun ca avem toata determinarea de a continua puternic sprijinul nostru pentru ca apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeana sa se realizeze in pasi cat mai rapizi", spune Lazar Comanescu.

Dl Comanescu a mai declarat ca Romania va insista ca procesul de reflectie lansat de Uniunea Europeana, pentru trecerea la un nou cadru juridic cu Republica Moldova, sa fie cat mai scurt, pentru a se trece efectiv la negocierea unui nou acord, care sa consolideze perspectiva europeana a Republicii Moldova.

Parcurs european

Lazar Comanescu a precizat ca in opinia autoritatilor romane, Republica Moldova ar trebui sa aiba acelasi parcurs european pe care il au tarile din Balcanii de Vest.

In acelasi timp, domnul Comanescu a spus ca la nivel economic, relatiile moldo-romane evolueaza foarte bine.

Schimburile economice dintre Romania si Republica Moldova se cifreaza la circa un miliard de dolari.
Romania este actualmente al doilea partener economic extern al Republicii Moldova, dupa Rusia, la o diferenta de doar 18 milioane de dolari.

Potrivit lui Lazar Comanescu, la intalnirea de luni s-a convenit asupra dezvoltarii relatiilor la nivel de intreprinderi mici si mijlocii si asupra realizarii unor proiecte ce tin de pregatirea pentru Uniunea Europeana a domeniilor agriculturii, infrastructurii si securitatii energeticii din Republica Moldova.

In ce priveste cadrul relatiilor bilaterale juridice, ministrul Comanescu a spus: "nu se fac progrese si eu sunt convins ca in timp rezonabil, cu eforturi comune vor obtine rezultate, dupa cum spunea si domnul ministru Stratan".

La randul sau, ministrul de externe al Republicii Moldova, Andrei Stratan a declarat ca discutiile si dialogul bilateral vor continua pentru a gasi solutii la problemele care s-au acumulat in ultimul timp si care "inca mai exista".

"Sunt ferm convins ca in urmatoarea perioada de timp acest lucru il vom realiza cu succes", a spus ministrul moldovean de externe.

Vechi tensiuni

Relatiile moldo-romane s-au deteriorat mai ales de la inceputul anului 2007, cand Chisinaul a reluat niste acuzatii mai vechi la adresa Romaniei, pe care a invinuit-o indirect de amestec in treburile sale interne.

Ministrul de externe al Romaniei, Lazar Comanescu, si omologul sau moldovean Andrei Stratan nu au vorbit acum despre semnarea Conventiei privind micul trafic de frontiera.

Chisinaul a conditionat semnarea Conventiei de semnarea, de catre Romania, a tratatul bilateral privind frontiera comuna.

Semnarea Conventiei ar permite cetatenilor Republicii Moldova din localitatile de la frontiera cu Romania - aflate la o distanta de 30 de kilometri de granita - sa calatoreasca pe aceeasi distanta in tara vecina doar cu un permis special, fara a avea nevoie de viza.

Inainte de impunerea vizelor Republicii Moldova din cauza aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, micul trafic de frontiera era una dintre principalele surse de venit pentru oamenii de langa granita.

Ministrul de externe al Romaniei, Lazar Comanescu este la prima sa vizita in Chisinau, dupa investirea in functie, si a venit la invitatia omologului sau Andrei Stratan.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.