Ministrul Economiei si al Finantelor, Varujan Vosganian, spera ca in acest an sa demareze lucrarile pentru construirea reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda si sa finalizeze negocierile cu cei sase investitori.

"Speram ca in acest an sa incepem operatiunile pentru construirea reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, daca primim avizul de la Bruxelles", a declarat ieri, pentru NewsIn, ministrul Varujan Vosganian.

Potrivit declaratiei ministrului Economiei si al Finantelor (MEF), Nuclearelectrica si cei sase investitori au avut o intalnire cu ministerul de resort inainte de Hotararea de Guvern din 24 iunie 2008, in cadrul careia li s-au prezentat noile conditii pentru construirea reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda.

Capitalul Nuclearelectrica este de minim 2 mld. euro

Guvernul a decis prin HG la 24 iunie 2008 ca Nuclearelectrica sa detina minimum 51% din capitalul social al companiei de proiect care va construi reactoarele 3 si 4 ale Centralei Nuclearelectrice de la Cernavoda, costul total al proiectului fiind estimat la patru miliarde de euro. Tariceanu a declarat ca, in urma deciziei Executivului, participarea Nuclearelectrica trebuie sa se ridice la minim doua miliarde de euro. Nuclearelectrica va avea un aport la capitalul social inclusiv cu sume din Fondul National de Dezvoltare, care cuprinde venituri incasate de stat din privatizari, se arata intr-un comunicat remis de Guvern. Potrivit Nuclearelectrica, la inceputul lunii martie, Comisia de negociere pentru selectarea investitorilor a definitivat si transmis acestora proiectul Acordului de asociere al investitorilor, incluzand si proiectul de Act de constituire al companiei de proiect dedicate finalizarii, punerii in functiune si exploatarii Unitatilor 3 si 4 de la CNE Cernavoda.

Firmele selectate vor suporta 30% din costuri

Toate cele sase oferte angajante depuse de companiile care vor sa participe la constructia reactoarelor 3 si 4 au fost aprobate pe 5 noiembrie 2007 de comisia de coordonare a proiectului.

Aceste companii sunt Electrabel Belgia, Enel Italia, Iberdrola Spania, CEZ Republica Ceha, Arcelor-Mittal Romania si RWE Germania.

Strategia de selectare a investitorilor pentru finalizarea Unitatilor 3 si 4 Cernavoda prevede realizarea constructiei prin atragerea in mod transparent a capitalului privat al companiilor cu bonitate si forta financiara, care sunt dispuse sa se asocieze cu Nuclearelectrica.

Sursele de finantare vor fi atrase de catre actionari, atat sub forma de actiuni, cat si surse financiare, atrase prin emisiuni de bonduri sau credite.

Investitorii selectati pentru constructia reactoarelor nucleare 3 si 4 vor contribui cu aport in numerar, reprezentand 30% din costurile de realizare a proiectului la capitalul social al companiei de proiect.

Compania de proiect isi poate recalcula investitia

Reprezentantii MEF au declarat ca inceperea constructiei propriu-zise a reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda va demara cu un an mai tarziu, in 2010, iar lucrarile vor fi incheiate in 2015, deoarece compania de proiect nou-infiintata are termen un an si jumatate pentru a-si recalcula investitiile proiectului. "Dupa incheierea negocierilor, va fi infiintata o mini-companie de proiect, practic viitoarea companie care va construi cele doua reactoare de la Cernavoda. Aceasta companie este cea care isi va recalcula singura suma necesara investitiei la cele doua reactoare. Ea are termen un an si jumatate pentru a anunta noua suma necesara finalizarii proiectului", au declarat ieri reprezentantii MEF.

Societatea de proiect care urmeaza sa fie constituita va finaliza, va pune in functiune si va exploata unitatile 3 si 4 ale centralei. Durata de realizare a investitiei este de 64 de luni pentru fiecare reactor care ar urma sa aiba o putere instalata de 720 MW. Durata de viata a unei unitati este de 30 de ani, cu posibilitatea prelungirii la 40 de ani. Unitatile 3 si 4 de la CNE Cernavoda vor folosi tehnologie de tip Candu 6. Initial, construirea lor urma sa inceapa in 2009.

Ofertantii Termoelectrica se pot inscrie pana pe 23 iulie

Termoelectrica va relua, la 25 iulie, pentru a opta oara, procedurile de vanzare a centralei electrotermice (CET) II Oradea, la un pret de pornire de 126,65 milioane lei, dupa ce incercarea anterioara de a privatiza societatea a esuat din lipsa de ofertanti. Termenul limita pentru depunerea ofertelor este 23 iulie, garantia de participare este de 3,8 milioane lei, iar taxa de participare de 1.000 de lei.

Ultima licitatie a avut acelasi pret de pornire de 126,65 milioane de lei, fara TVA, si a fost anulata pe 2 iulie, pentru ca pana la termenul limita nu a fost depusa nicio oferta.

Producatorul de energie electrica si termica detinut de stat controleaza trei filiale de productie, respectiv Electrocentrale Deva, Electrocentrale Bucuresti si Electrocentrale Galati, precum si patru sucursale, fara personalitate juridica, Borzesti, Braila, Doicesti si Paroseni.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.