Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a stabilit in ultima sedinta ca magistratii pot fi tinuti in functie, dupa varsta de pensionare, pana la 70 de ani, cumuland pensia cu salariul, dupa cum a declarat chiar presedintele CSM, Lidia Barbulescu.

Aceasta prevedere referitoare la mentinerea in functie a magistratilor pana la varsta de 70 de ani este legala si bazata pe art. 83 alin.1 din Legea nr.303/2004, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Aceasta norma se aplica si in cazul in care, la momentul numirii in functie a unor magistrati, legea prevedea o limita de varsta inferioara. De asemenea, s-a mai decis ca dreptul la pensie si dreptul de a fi mentinut in functie dupa implinirea varstei de pensionare se nasc in momentul in care sunt indeplinite conditiile prevazute de legea in vigoare in acel moment. Iar, dupa cum preciza chiar presedinta CSM, "daca magistratul doreste sa se pensioneze, pleaca din sistem. In schimb, daca vrea sa revina in magistratura, poate cumula pensia cu salariul, la fel ca si celelalte categorii socio-profesionale". Totusi, ca sa ne asigure de maxima buna-credinta, CSM a precizat ca este necesar avizul anual si pentru situatia de a exercita o functie de conducere dupa implinirea varstei de 65 de ani.

Plenul CSM , "lord of the rings" in materie de reincadrare cu pensionare

Iar in ceea ce priveste procedura de solutionare a cererilor de mentinere in functie, dupa implinirea varstei de pensionare prevazute de lege, a judecatorilor, procurorilor, magistratilor-asistenti si personalului de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotarat ca cei aflati in aceasta situatie trebuie sa faca o cerere care se prezinta presedintelui instantei sau sefului Parchetului la care functioneaza, cu cel putin 3 luni inainte de data implinirii varstei de 65 de ani.

De asemenea, judecatorii, procurorii si magistratii-asistenti care au implinit deja varsta de 64 de ani si 9 luni la momentul intrarii in vigoare a normelor in discutie trebuie sa faca cerere de acordare a avizului de mentinere in functie in termen de 30 de zile de la adoptarea prezentei proceduri de catre Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, cerere care va urma aceeasi procedura. Solutionarea cererilor de mentinere si de reincadrare in functie formulate de judecatori si procurori, precum si de magistratii-asistenti este de competenta plenului Consiliului Superior al Magistraturii.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.