Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a declarat ca "ne bucuram cand americanii sunt alaturi de noi si trebuie sa recunoastem ca suntem in multe locuri impreuna. Parteneriatul nostru nu este o simpla alianta", ci unul care "a devenit intre timp militar, economic si politic", conform ziare.com

Cu ocazia implinirii a 232 de ani de la declararea independentei SUA, ambasadorul american Nicholas Taubman a tinut vineri la sediul Ambasadei americane la Bucuresti, un discurs in care a tinut sa reaminteasca importanta crescanda a relatiilor bilaterale dintre cele doua tari. De asemnea oficialul american a tinut sa elogieze buna organizare de catre tara noastra a summitului NATO gazduit de Bucuresti in data de 2 - 4 aprilie.

Ambasadorul SUA, Nicholas Taubman, crede ca - in ciuda "provocarilor si a numeroaselor nevoi inca nesatisfacute" - Romania "progreseaza si chiar deschide drumuri", informeaza Hotnews. De la preluarea mandatului sau in 2005 "Romania a devenit mai puternica si mai inteleapta" a spus diplomatul in discursul sau cu ocazia zilei Americii. El s-a folosit de discursul prilejuit de Ziua SUA pentru a face a-si exprima satisfactia vizavi de respectarii legii si a statului de drept.

"In Statele Unite si in intreaga lume, americanii si familiile, prietenii si vecinii lor se strang in orase mari sau mici, in parcuri si biserici, pe malul raurilor sau al lacurilor, pentru a marca aceasta zi: cea de-a 232-a aniversare a independentei Statelor Unite. In fiecare an, unii isi pun semne de intrebare cu privire la starea natiunii noastre. Acestia pot critica politicile interne si externe ale unui guvern sau ale altuia. intr-adevar, avem destule probleme de care sa ne preocupam, de la economie la incalzirea globala, la lupta comuna impotriva terorismului si la multe alte chestiuni. Asadar, in timp ce ne gandim la libertatea si democratia noastra, in ziua de 4 iulie 2008, ce vedem cu totii, ca natiune? Ce gasim in cel de-al 232-lea an in care democratia americana este puternica, chiar mai puternica decat a fost vreodata, indiferent de provocari?

Cum se explica acest lucru? Dezacordurile privind politica externa, nevoile interne si toate valorile noastre abunda. Lista defectelor si a problemelor noastre este lunga. Cu toate acestea, as spune cu incredere ca suntem mai liberi si mai puternici decat am fost in orice alt moment al istoriei noastre", a declarat Taubman.

"Puterea noastra sta in Constitutie. Este ancora noastra in vremuri tulburi, o sursa constanta de sustinere pentru democratia noastra si lumina eterna care ne ghideaza. Atunci cand avem indoieli, apelam la Constitutie si la corpul de legi aferent. De-a lungul anilor, Constitutia americana a fost amendata de 27 de ori pentru a schimba, in mod subtil, directia in care ne indreptam. Aceste schimbari contribuie la consolidarea increderii noastre in acest document si in statul de drept. Date fiind toate acestea, cea mai importanta parte a Constitutiei este una intangibila: credinta si increderea americanilor in Constitutie. Convingerea noastra comuna este ca aparatul legislativ, cel juridic si cel prezidential ale guvernului actioneaza conform Constitutiei si in baza acesteia. Vorbim despre convingerea ca legea este sacra si ca toata lumea trebuie sa o respecte", a mai spus oficialul american
"Atunci cand Congresul voteaza, avem legi. Atunci cand presedintele apara, protejeaza si isi indeplineste indatoririle constitutionale, il urmam - sau o urmam. Atunci cand sistemul nostru juridic - pana la Curtea Suprema - emite o hotarare, o respectam si ne supunem (...) in aceasta zi de 4 iulie 2008, America ramane puternica datorita unui bun intangibil: increderea in noi insine si in statul de drept. Aceasta incredere intangibila in Constitutia noastra inseamna ca suntem convinsi ca putem depasi orice provocare" a mai spus ambasadorul american.

Nicholas Taubman a tinut isi arate aprecierea pentru buna organizare si gazduire a celui mai important eveniment ca amploare din istoria Aliantei Nord-Atlantice, referindu-ne aici la summitul NATO organizat la Bucuresti in 2 - 4 aprlie 2008.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.