Suspiciunile ca Uniunea Europeana, pentru a-si masca propriul esec, incearca sa ascunda adevarata stare a justitiei si coruptiei din Romania ar fi intarite daca raportul Comisiei Europene din iulie ar adopta un ton la fel de bland ca al celui din februarie, scrie The Economist in editia online.

Revista britanica a publicat joi, in editia online un articol despre coruptia din Romania cu titlul "In plina negare" si subtitlul "Uniunea Europeana ascunde regresul Romaniei in privinta luptei anticoruptie".

Articolul invoca o evaluare foarte dura facuta justitiei romane in noiembrie 2007 de un expert al Comisiei Europene, procurorul belgian Willem de Pauw, un vechi consilier al UE cu o solida expertiza in domeniu.
Acesta a redactat un raport "peer review", obtinut si de NewsIn, care nu fusese dat publicitatii pana joi si a carui concluzie era urmatoarea: "In loc sa progreseze in lupta impotriva coruptiei la nivel inalt, Romania a inregistrat regrese pe toate fronturile (...) daca efortul romanesc anticoruptie continua sa se evaporeze in ritmul actual, in circa sase luni Romania se va intoarce acolo unde era in 2003".

Evenimentele, sustine The Economist, vin in sprijinul avertismentului lui Pauw ca Romania ar putea da inapoi pana la nivelul din 2003. Publicatia citeaza in context cazul fostului premier Adrian Nastase. Acuzat de coruptie si dare de mita si exonerat de comisia juridica a Parlamentului, el se gandeste deja la o eventuala candidatura la alegerile prezidentiale.

Acest document intocmit de expertul belgian in noiembrie 2007 nu a fost publicat, iar raportul Comisiei Europene din februarie a fost mult mai bland, limitandu-se sa spuna ca "in domenii precum lupta impotriva coruptiei la nivel inalt nu au fost demonstrate rezultate convingatoare", scrie The Economist.
Unele dintre cele mai socante exemple date de expertul belgian fie nu au aparut in raport, fie au fost "ingropate" in note de subsol, noteaza publicatia. Oficialii spun ca expertul a fost doar consultat cu privire la subiect, dar, adauga ei, raportul din februarie a fost o "actualizare factuala" si nu o evaluare a progresului Romaniei. Aceasta se va intampla intr-un raport mai complet, asteptat spre sfarsitul acestei luni, explica The Economist.

"Ar fi incurajator daca ar include unele dintre observatiile lui de Pauws", adauga publicatia mentionand constatarea expertului: "la mai mult de cinci ani de la initierea eforturilor anticoruptie, publicul inca asteapta sa vada macar un verdict in cazurile de coruptie la nivel inalt".

Privind in retrospectiva, UE s-a bazat prea mult pe politicieni individuali care sa sprijine proiectul anticoruptie, in special pe Monica Macovei, foarte apreciatul ministru al justitiei, demis dupa ce Romania a aderat la UE in 1 ianuarie 2007. Aderarea a facut elitele politice sa se simta eliberate de obligatii, noteaza The Economist care citeaza din nou din raportul expertului belgian: "Toate cazurile mari de coruptie la nivel inalt, demarate la scurt timp inainte de aderare si dupa multi ani de ezitari, au fost acum intrerupte si sunt, cel mai probabil, abandonate definitiv...".

Expertul mentiona si ANI, al carei rol a fost slabit, precum si amendamentele la Codul Penal care vor afecta "in mod fatal" investigatiile de coruptie.

Toate acestea, spune expertul, arata "intensa rezistenta a practic intregii clase politice din Romania fata de efortul anticoruptie". Eurocratii de nivel mediu, dar si unii diplomati straini aflati la post la Bucuresti sunt de acord.

Problema este ca tari precum Franta au facut, din propriile motivatii, fie financiare, fie geopolitice, presiuni pentru ca Romania sa intre in UE devreme. Iar presiunea politica ar putea fi folosita acum pentru a ascunde, nu pentru a expune problema. Daca raportul UE din iulie despre Romania este la fel de plictisitor ca cel precedent, suspiciunile nu vor face decat sa se amplifice, conchide The Economist.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.