Convocate de presedintele Basescu la Cotroceni ca sa discute masurile pentru atenuarea efectelor scumpirilor la combustibili si alimente, partidele au venit cu propuneri concrete.
Presedintele PDL, Emil Boc, a propus cateva masuri punctuale: "cresterea salariului minim garantat pentru categoriile sociale cu venituri reduse, acordarea de ajutoare pentru incalzire si energie electrica, salariul minim pe economie la 575 de lei si pentru pensionarii cu venituri reduse, majorarea punctului de pensie, acordarea de compensatii persoanelor cu venituri mici, altele decat cele de care am vorbit."
La randul sau, vicepresedintele PSD, Ilie Sarbu, a prezentat propunerile partidului sau.

"Alocarea catre populatie a gazelor din productuia interna adica o reducere a pretului la consumatorul final de pana la 50%, alocarea energiei ieftine populatiei, cresterea salariului minim la 600 de lei pana la sfarsitul anului, modificarea bazei d eimpozitare a pensiei de la 1000 la 1500 de lei, reducerea accizelor la motorina, reducerea TVA la alimentele de baza", a spus Ilie Sarbu.

Raspunsul guvernului la cererile partidelor

La intalnirea de la Cotroceni, PNL si implicit guvernul a fost reprezentat de ministrii economiei si de cel al muncii. Varujan Vosganian a tinut sa spuna ca guvernul trebuie sa coreleze salariile cu inflatia si sa mentina deficitul bugetar stabilit cu Comisia Europeana, chiar daca e un an electoral.

"Iintre ianurie si mai, fata de anul trecut, castigurile salariale au crescut cu 24% salariatii au avut venituri care sa acopere cresterea inflatiei, au crescut si pensiile cu 60%, am asigurat o protectie impotriva coroziunii pe care o presupune inflatia", a spus Varujan Vosganian. La randul sau, ministrul Paul Pacuraru a prezentat masurile pe care guvernul ar urma sa le ia. E vorba de reintroducerea cosului minim de consum, o modalitate de-a masura nivelul saraciei.

In sedinta de guvern de miercuri se va discuta un program de compensare a cresterii valorii facturilor ptr energia termica, pentru lemne si gaze in iarna 2008-2009. Ministrul muncii a spus ca "intre dezideratul exprimat de presedinte sa nu apara masuri populiste care sa creeze presiuni inflationiste, si propunerile facute de grupurile parlamentare exista contradictii."

"Vrem propuneri care sa dea bine la populatie sau masuri care sa asigure stabilitatea macro si cresterea economica", a spus domnul Pacuraru. Paul Pacuraru a admis ca problema saraciei e una importanta din moment ce 20% din populatie traieste la limita dintre decent si saracie, dar a spus ca solutia nu e populismul, ci dezvoltarea investitiilor.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.