Decizia Comisiei Juridice a Camerei Deputatilor in cazul Nastase poate pune Romania in situatia activarii clauzei de salvgardare pe justitie.

Cel putin asa sustine europarlamentarul PD-L Nicolae Vlad Popa, care a declarat ieri ca politicienii de la Strasbourg sunt uimiti de NUP-ul (neinceperea urmaririi penale) recomandat de membrii Comisiei in cazul Nastase. "Informatia privind decizia Comisiei Juridice a Camerei Deputatilor, care propune plenului sa voteze pentru neinceperea urmaririi penale si pentru blocarea dosarului lui Adrian Nastase, a produs consternare in randul politicienilor de la Strasbourg", a declarat Nicolae Vlad Popa. Acesta a fost completat de ONG-ul Transparency International Romania, care si-a exprimat indignarea pentru modul in care decurge ancheta in cazul lui Adrian Nastase.

Iresponsabilitate

"Aceasta decizie, pe care o numesc iresponsabila, a unui numar de deputati din Comisia juridica poate prejudicia in mod direct cauza Romaniei, putand sa se ajunga chiar la activarea clauzei de salvgardare", a declarat europarlamentarul PD-L. In opinia acestuia, "Comisia juridica din Camera Deputatilor a incalcat principiul constitutional al separarii puterilor in stat, substituindu-se Justitiei", iar deputatii vor raspunde politic in cazul in care se "iau masuri impotriva Romaniei". Vlad Popa a facut apoi un apel catre plenul Camerei Deputatilor, indemnand parlamentarii sa nu intre intr-un joc "care sa prejudicieze interesele Romaniei si sa ne puna in situatia de a suporta consecinte care vor merge pana la reducerea fondurilor europene".

Indignare

Transparency International Romania si-a exprimat indignarea cu privire la modul in care decurge ancheta lui Adrian Nastase si la felul in care "Comisia Juridica a Camerei Deputatilor intelege sa aplice dispozitiile constitutionale privind avizarea inceperii urmaririi penale pentru fostii ministri care au calitatea de deputati si sa respecte principiul separatiei puterilor in stat". Transparency International a atras atentia ca motivarea deciziei in cazul Nastase este neconstitutionala, din moment ce "rolul avizarii inceperii urmaririi penale de catre Camerele Parlamentului este acela de a oferi protectie membrilor Parlamentului fata de posibile anchetari abuzive". Concluzia organizatiei a fost aceea ca Parlamentul nu ii poate exonera de raspundere pe membrii sai, iar probele solutionarii cauzei "sunt administrate in faza urmaririi penale, iar nu in cea a actelor premergatoare, in care se solicita avizul Parlamentului pentru inceperea urmaririi penale". TIR a subliniat ca doar o instanta "competenta" si "apolitica" poate sa se pronunte asupra "consistentei si relevantei probatoriului, precum si asupra vinovatiei sau nevinovatiei unor cetateni, fie ei si parlamentari"

Protectie

Comisia Juridica a Camerei Deputatilor a recomandat, miercuri, plenului sa voteze impotriva inceperii urmarii penale a lui Adrian Nastase . In favoarea recomandarii au votat 18 membri ai comisiei, cei patru deputati PD-L pronuntandu-se "impotriva".


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.