Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei se va reuni marti pentru a analiza si a aproba noul raport trimestrial asupra inflatiei.

In sedinta de astazi se va decide totodata, daca asa numita "dobanda cheie", cum este cunoscuta rata dobanzii de referinta, trebuie modificata.

La sfarsitul lunii martie Banca Nationala a Romaniei a decis majorarea dobanzii de referinta de la 9 procente la 9,5.

Masura era menita sa ademeneasca bancile comerciale sa-si depoziteze banii la BNR pentru a incasa aceasta dobanda, in loc sa acorde populatiei credite in lei cu dobanda mica.

Daca acest plan ar fi reusit, s-ar fi putut tine in frau si rata inflatiei.

Analistul economic, Florin Catu, spune insa ca bancile comerciale nu prea au fost atrase de cele 9,5 procente ale BNR si au preferat sa acorde in continuare credite in lei, la o dobanda care a variat intre 12 si 14 la suta.

Desi procentele par mari la prima vedere dobanda este una foarte mica daca se scade rata inflatiei si se situeaza undeva in jurul a patru la suta.

Din acest motiv, mai spune analistul financiar Florin Catu este de asteptat ca BNR sa majoreze dobanda de referinta, dar nu cu mai mult de 0,25 la suta.

Florin Catu apreciaza ca BNR va tine cont in primul rand de cursul valutar care in ultima vreme a dat semne ca se va stabiliza.

Pe de alta parte, mai spune domnul Catu, rata inflatiei si apetitul romanilor pentru cumparaturi pe credit ar trebui sa dea de gandit analistilor BNR, iar majorarea dobanzii la 10 la suta ar reprezenta o masura mult mai aproape de realitate.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.