Camera Deputatilor a votat luni pe articole noul proiect al legii de functionare a Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii. Marti deputatii urmeaza sa voteze proiectul integral.

Potrivit formei supuse votului, CNSAS ar avea mai putine atributii decat inainte. Printre prevederi este si aceea ca preotii nu vor mai putea fi verificati de CNSAS.

Comisia juridica a Camerei Deputatilor a modificat proiectul depus de catre guvern, dupa ce Curtea Constitutionala decisese la inceputul anului ca legea dupa care functiona CNSAS era neconstitutionala.
Autorul legii initiale care permitea deconspirarea fostei securitati, Constantin Ticu Dumitrescu, membru al Colegiului CNSAS, isi exprima dezamagirea fata de forma la care a ajuns proiectul legii in prezent.

El spune ca aceia care se opun deconspirarii fostilor colaboratori si ofiteri ai Securitatii par mai puternici decat au fost vreodata. Si ca functionarea CNSAS potrivit acestui proiect devine absurda.

Constantin Ticu Dumitrescu explica faptul ca atunci cand numele de cod al un informator apare intr-un dosar nu se poate sti dinainte daca acesta e preot sau nu.

In consecinta, dupa parerea sa, eliminarea acestei categorii din verificarile care intra in competenta CNSAS e inoperanta.

Pentru a evita verificarea preotilor CNSAS ar trebui sa nu mai functioneze de loc, spune Constantin Ticu Dumitrescu.

Potrivit noului proiect, CNSAS nu mai are voie sa dea verdicte de colaborare sau necolaborare cu securitatea asupra persoanelor cercetate.

Membru al comisiei juridice, deputatul PDL Cornel Stirbet, spune ca sub presedintia deputatului PC Sergiu Andon, comisia ar fi ciuntit proiectul acestei legi.

Deputatul Cornel Stirbet spune ca procedura prin care o instanta va ajunge sa pronunte un verdict de colaborare va dura foarte mult si ca de asemenea e complicata procedura prin care CNSAS ajunge sa-si trimita cercetarile unui tribunal.

In cazul unei persoane cercetate exista doua variante.

Prima - CNSAS nu gaseste nici un fel de dovezi de colaborare si atunci elibereaza o adeverinta.
A doua - CNSAS gaseste dovezi de colaborare si atunci inainteaza materialul probator unei instante.

Luni, la votul pe articole, ministerul justitiei a cerut deputatilor sa nu transfere competenta de judecata a acestor cazuri de la instantele de contencios administrativ, asa cum era prevazut in ordonanta, la instante civile.

Motivul invocat era acela ca ordonanta guvernului a produs deja efecte timp de doua luni iar aceasta modificare ar intarzia cazurile aflate deja pe rol.

Deputatii n-au fost insa de acord cu aceasta obiectie.

Dupa votul in plen de luni din Camera Deputatilor urmeaza sa se pronunte si Senatul.

Membrii CNSAS atrag atentia ca o procedura mai lunga in pronuntarea unor verdicte de colaborare poate obtura cunoasterea unor eventuale legaturi cu fosta Securitate ale candidatilor la alegerile locale si generale de anul acesta.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.