Summitul NATO are toate sansele sa fie mai dramatic decat cel de la Madrid din 1997, cand Romania n-a fost invitata sa adere, pentru ca au ramas "multe probleme deschise", a declarat Ron Asmus, director executiv al biroului din Bruxelles al German Marshall Fund, informeaza NewsIn.

"Daca am fi vorbit in octombrie, n-as fi spus ca summitul de la Bucuresti va fi dramatic, ca vom sta pana tarziu in noapte pentru a ne da seama ce se intampla. Dar azi cred ca ar putea fi cel mai dramatic summit de la Madrid incoace si stiu ca nu este o paralela fericita pentru romani", a spus Asmus cu referire la summitul NATO de la Madrid din 1997, cand Romania nu a fost invitata sa adere la Alianta.

"Nu asa trebuie condus un summit – majoritatea chestiunilor trebuie decise inainte si doar cateva sa ramana deschise. Dar acum sunt multe probleme deschise", observa Asmus.

Lipsa consensului in chestiuni precum extinderea NATO, Afganistanul, scutul antiracheta si relatia cu Rusia creste considerabil sansele unui summit in care deciziile se vor lua la cel mai inalt nivel, in cerc restrans, explica fostul oficial american. "La Madrid deciziile au fost luate in ultima zi de sefii statelor, dupa ce i-au scos afara pe toti consilierii cu exceptia unuia. Asta dupa ce rundele de negocieri cu intreaga delegatie si apoi doar cu ministrii de externe au esuat. Abia in grupul restrans Helmut Kohl a fost de acord sa-l sprijine pe Bill Clinton si sa fie impotriva lui Jacques Chirac", isi aminteste Asmus.

Similar cu summitul de la Madrid, si la Bucuresti marea dezbatere se va centra in jurul extinderii NATO, in special in privinta acordarii Planului de Actiune in vederea aderarii (MAP) Georgiei si Ucrainei, considera Asmus.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.