Curtea Suprema irakiana a anulat decizia de condamnare la moarte a lui Mohammad Munaf pronuntata de instanta inferioara si a trimis dosarul spre rejudecare, punnd n vedere magistratilor nvestiti cu solutionarea fondului sa suplimenteze probatoriul administrat n cauza, se precizeaza n raspunsul autoritatilor irakiene, depus acum doua zile la dosarul de terorism al lui Mohammad Munaf aflat pe rolul Curtii de Apel Bucuresti.
Raspunsul din 25 martie al Ministerului Justitiei o informeaza pe judecatoarea Geanina Arghir, care este învestita cu solutionarea dosarului lui Mohammad Munaf, ca Ambasada României la Bagdad a emis, în 24 martie, un document intitulat „Infograma 440” prin care precizeaza ca autoritatile irakiene au raspuns, printr-o Nota Verbala, demersurilor repetate ale instantei din România de a afla care este stadiul actual al procesului în care Munaf este judecat în Irak. Potrivit adresei emise de Ministerul Justitiei, aceasta Nota Verbala a fost tradusa, neoficial, din limba araba în limba engleza, la sediul Ambasadei României la Bagdad.

„Gardianul” a intrat în posesia continutului acestei Note Verbale în care auroritatile irakiene precizeaza ca „instanta suprema din Bagdad a decis anularea decizia instantei Tribunalului Penal din Irak pronuntata împotriva inculpatului Mohammad Munaf si restituirea dosarului institutiilor judiciare competente pentru investigatii suplimentare”. (N.n. – în limba engleza, traducere neoficiala din irakiana – „ (…) Federal Cassation Court has decided to cancel court sentence against the accused person (Mohammad Munaf) and return the case to the specialized court for further investigation procedures with him.) Raspunsul autoritatilor irakiene vizeaza si motivarea deciziei Curtii Supreme din Bagdad, Ministerul irakian al Afacerilor Externe informând Ambasada României ca instanta suprema a luat aceasta hotarâre în privinta lui Mohammad Munaf „pentru a identifica rolul acestuia în cauza si pentru a lua cunostinta de declaratiile jurnalistilor rapiti”. (N.n. – în engleza, traducere din irakiana – „This is in order to know his role in the case and register the statement of the kidnapped journalists on their behalf”.)

In Dreptul irakian nu exista comisie rogatorie

Cu privire la posibilitatea audierii lui Mohammad Munaf prin comisie rogatorie, Ministerul Justitiei nu a depus nicio corespondenta de la autoritatile irakiene în raspunsul care a ajuns la dosar în 25 martie, însa au fost atasate Notele verbale transmise în acest sens Ministerului irakian al Afacerilor Externe. Astfel, magistratul Geanina Arghir nu a aflat „în termeni clari”, a¾a cum solicita în adresa emisa catre Ministerul Justitiei în data de 19 martie, daca audierea lui Munaf este posibila prin comisie rogatorie, în schimb judecatoarea este invitata de catre reprezentantii Ambasadei României din Irak sa tina cont de faptul ca „responsabilii irakieni au subliniat, în repetate rânduri, ca Mohammad Munaf ¾i celelalte persoane vizate de anterioarele solicitari ale autoritatilor române nu au cetatenie româna”. Ambasada României din Bagdad a mai precizat ca „între România ¾i Irak nu exista nici un acord de cooperare juridica, iar sistemul juridic irakian (bazat pe legea Coranului) este (total) diferit de cel românesc (cu trimitere la solicitarile de comisie rogatorie, practic inexistenta în dreptul irakian)”. Ceea ce Ambasada Româna din Irak a dorit sa spuna, în termeni diplomatici, prin acest raspuns este ca instanta româneasca face demersuri inutile pe lânga autoritatile irakiene pentru audierea lui Munaf prin comisie rogatorie, atâta timp cât cetatenii irakieni nu pot fi anchetati de catre autoritati straine ¾i atâta timp cât dreptul irakian nici macar nu întelege notiunea de comisie rogatorie. Asadar, posibilitatea ca Mohammad Munaf sa poata fi audiat de catre Curtea de Apel Bucuresti ar putea capata materialitate numai în masura în care acesta ar fi extradat în Statele Unite ale Americii. În momentul de fata, cazul lui Mohammad Munaf, care are dubla cetatenie – irakiana ¾i americana -, a¾teapta sa fie solutionat spre sfârsitul lunii iunie de catre Curtea Suprema a Statelor Unite. În acest dosar, autoritatile americane, în custodia carora se afla Munaf, încearca sa se opuna predarii acestuia catre autoritatile irakiene.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.