Consiliul Superior al Magistraturii a anuntat, prin vocea presedintei Lidia Barbulescu, ca nu va elimina incompatibilitatile si conflictele de interese ale membrilor sai, remarcate in raportul de tara al Comisiei Europene.

Comisia Europeana a facut in raportul de tara doua aprecieri care vizeaza direct activitatea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Una dintre ele se refera la situatiile de incompatibilitate in care se afla unii membrii CSM si care pot genera conflicte de interese. E vizat faptul ca acestia si-au pastrat si functiile de conducere in instante sau parchete. Conflictul de interese rezida in imprejurarea ca CSM este, printre altele, organismul de control al sistemului judiciar si pot aparea situatii in care membrii Consiliului care au functii de conducere sa se autoverifice. “Consolidarea capacitatii Consiliului Superior al Magistraturii de a-si indeplini principalele atributii, precum si responsabilizarea acestuia, in special abordarea potentialelor conflicte de interese si a comportamentelor contrare eticii ale unor membri ai Consiliului”, apreciaza Comisia Europeana in raportul de tara drept o masura necesara pentru indeplinirea angajamentelor luate de Romania in cursul negocierilor pentru aderarea la UE.

Aceasta stare de incompatibilitate a aparut dupa 2005, cind fostul ministru al Justitiei, Monica Macovei, a modificat legea de organizare si functionare a CSM, in sensul ca a prevazut ca membrii Consiliului nu pot ocupa, in timpul mandatului, functii de conducere in sistemul judiciar. Inainte, legea prevedea ca doar presedintele si vicepresedintele CSM sint suspendati de drept din functiile de magistrati pe perioada mandatului. Cum legea prevede doar pentru viitor, cei pe care actul Macovei i-a prins in stare de incompatibilitate nu puteau fi obligati sa se conformeze. Membrii CSM vizati de incompatibilitatea instituita de modificarea Macovei se pot doar autosuspenda, procedura mentionata explicit in lege, dar acestia au refuzat constant, desi fiecare raport de tara aparut de atunci mentiona aceasta problema a sistemului judiciar romanesc.

Chiar actuala conducere a CSM s-a aflat in situatia reclamata de Bruxelles. Presedintele Consiliului, Lidia Barbulescu, a pastrat si pozitia de vicepresedinte al Inaltei Curti de Casatie si Justitie, iar vicepresedintele Gratiana Isac, pe cea de sef de birou la DIICOT pina vor fi alese in conducerea CSM.

Fostul presedinte al CSM, judecatorul Anton Pandrea, a reintrat in respectiva incompatibilitate. El a solicitat Consiliului la inceputul anului sa constate suspendarea sa din functia de sef al Sectiei Penale a Inaltei Curti, cerere la care a renuntat ulterior, fara explicatii. In fine, alti doi membri CSM pentru care recomandarea CE de a renunta la functiile de conducere pe perioada mandatului nu este urmata sint Virgil Andreies, presedintele Curtii de Apel Cluj, si Dan Lupascu, presedintele Curtii de Apel Bucuresti. Primul chiar a participat vineri, alaturi de Lidia Barbulescu, la sedinta de bilant a Curtii de Apel Cluj.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.