Olandezul Jan Marinus Wiersma, vicepresedintele grupului socialist din Parlamentul European, a declarat intr-un interviu, ca UE continua sa se confrunte cu un fenomen persistent al coruptiei in Romania si Bulgaria, datorat in parte lipsei de vointa politica pentru reforma, informeaza NewsIn

Wiersma a urmarit indeaproape evolutia Romaniei inainte de aderare, iar in prezent considera ca UE trebuie sa intervina impotriva coruptiei din Romania, pentru ca altfel isi va vedea lezate propriile interese. Socialistul european "a auzit", de pilda, ca licitatiile publice pentru fonduri europene se fac tot pe criteriul "esti prieten cu mine".

Partidelor le reproseaza lipsa unui cod de conduita, politicienilor lipsa vointei de a reforma sistemul politic si de a lupta impotriva coruptiei, iar clasei politice in general lipsa unor programe politice reale.

Romania nu stie sa beneficieze de statutul de membru si de fondurile care ii stau la dispozitie, in opinia vicepresedintelui grupului socialist. In concluzie, politicianul olandez si-a revizuit previziunile - Romaniei ii mai trebuie 25 de ani, nu zece cum credea pana acum, pentru a eradica fenomenul coruptiei si a se alinia la standarde cu adevarat europene, arata NewsIn.

„Deja sunt atatea articole negative despre Romania in presa europeana - si nu cred ca romanii isi doresc sa fie cetateni europeni de mana a doua doar pentru ca politicienii nu doresc sa reformeze sistemul politic sau sa lupte eficient impotriva coruptiei. Oricum e clar ca odata cu cresterea standardelor de trai va scadea si fenomenul coruptiei. Obisnuiam sa spun ca dureaza 10 ani, dar acum sunt mult mai realist - va dura 25 de ani, o intreaga generatie. Aveti insa noroc. UE nu a asteptat 25 de ani pentru a primi Romania in UE”, a declarat oficialul olandez.

Wiersma critica, pe de alta parte, si mass-media din Romania, televiziunile, care reprezinta interese politice si produc "stiri despre nimic, despre cum se cearta politicienii".

In asteptarea raportului interimar al Comisiei Europene privind evaluarea sistemului justitiei din Romania, Wiersma este sigur ca documentul se va opri si asupra cazurilor de mare coruptie care nu au primit inca niciun fel de rezolvare.

Nu doar sistemul trebuie sa fie evaluat daca are sau nu premisele unei functionari corecte, ci si daca exista condamnari, spune Wiersma.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.