O sculptura la care se uita Mickey Mouse intr-o banda desenata de Disney, filmul „Cartea Junglei” dublat in mai multe limbi sau o casuta acoperita cu boabe de mazare se numara printre lucrarile din expozitia „Animations/Fictions”, deschisa astazi la Muzeul National de Arta Contemporana (MNAC), informeaza NewsIn.

Curatorul Ruxandra Balaci, director artistic al MNAC, a selectat lucrarile, realizate de peste 20 de artisti francezi si internationali, din vasta colectie a Fondului National de Arta Contemporana (FNAC) din Paris, care cuprinde peste 24.000 de opere de arta plastica, fotografie, arta decorativa si design, realizate de peste 5.000 de artisti.

Expozitia, care va ramane deschisa timp de sapte luni, pana la sfarsitul lui august, reuneste lucrari in care artistii, cu totii nume importante ale scenei artistice internationale, au folosit sau s-au inspirat din benzi desenate sau animatie.

Astfel, la muzeul din Palatul Parlamentului este expusa o sculptura din seria artistului Bertrand Lavier „Walt Disney Productions”. Acesta s-a inspirat dintr-un desen al lui Walt Disney din 1947, intitulat „Very Abstract Lines”, in care Minnie Mouse facea o pledoarie pentru arta moderna in fata unui Mickey sceptic, in timp ce vizitau un muzeu. Lavier a preluat lucrarile din banda desenata si le-a realizat la dimensiuni mari.

Un punct de atractie al expozitiei, prezentata la primele doua nivele de la MNAC, este filmul din 1967 al companiei Walt Disney „Cartea Junglei”, modificat de Pierre Bismuth intr-o instalatie video. In „The Jungle Book Project”, artistul a prelucrat sunetul filmului original prin combinarea mai multor variante dublate, astfel incat fiecare personaj vorbeste intr-o alta limba. Filmul poate fi urmarit de vizitatorii muzeului, asezati confortabil pe fotolii puf, de la inceput pana la sfarsit.

„Este o expozitie amuzanta care cred ca va interesa chiar si copiii pentru ca exista o prezenta - extrem de contextualizata si servind cu totul alte concepte decat cele ale animatiei - a referintelor la banda desenata, la desenul animat, chiar a celui de tip clasic, de tip Walt Disney”, a explicat curatorul Ruxandra Balaci.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.