Senatorul Ioan Talpes, Avocatul Poporului si Curtea Constitutionala si-au dat mana pentru a apara dreptul sefului statului de a cere urmarirea penala a membrilor Executivului. Intr-un timp-record de la sesizarea lui Talpes, cele doua institutii au desfiintat ordonanta Guvernului, care schimba comisia speciala de la Cotroceni si lua dreptul DNA de a-l sesiza pe seful statului in vederea urmaririi penale a unui ministru.
Anul trecut, la 15 octombrie, senatorul independent Ioan Talpes se adresa Avocatului Poporului, cerandu-i sa ridice exceptia de neconstitutionalitate cu privire la Ordonanta de Urgenta 95/2007 prin care Guvernul a modificat Legea 115/1999 privind responsabilitatea ministeriala. In esenta, aceasta ordonanta schimba componenta comisiei speciale de la Cotroceni la propunerea careia seful statului cerea urmarirea penala a membrilor Guvernului. Astfel, Executivul a stabilit ca vechea comisie de la Cotroceni sa-si inceteze activitatea, aceasta urmand sa fie inlocuita de o alta, alcatuita din cinci judecatori propusi de CSM, si nu din membri numiti la propunerea ministrului Justitiei si ministrului de Interne, cum prevedea Legea 115/99, fara a preciza daca membrii desemnati sunt reprezentanti ai celor doua ministere sau pot fi si persoane straine de aceste institutii. De asemenea, ordonanta lua dreptul DNA de a-l sesiza direct pe seful statului in vederea urmaririi penale a unui membru al Guvernului. In plus, ordonanta dadea dreptul membrului Guvernului fata de care a fost facuta sesizarea sa fie audiat, sa prezinte comisiei inscrisuri, sa propuna administrarea de probe in dovedirea sustinerilor sale, precum si posibilitatea asistarii de un avocat.


MOTIVE. In cererea adresata Avocatului Poporului, Talpes nu a detaliat motivele pentru care a recurs la acest demers, aratand doar ca ordonanta Guvernului incalca grav prevederile Constitutiei Romaniei. O face insa mai tarziu intr-o conferinta de presa. "Prin acea ordonanta, primul-ministru confisca atributiile presedintelui. Nu numai ca le confisca, si le asuma. Presedintele, nemaiavand posibilitatea sa si le exercite in conformitate cu prevederile Constitutiei. Deci nu este un abuz de putere, dupa cum a spus domnul presedinte, sau cel putin pentru mine nu ne aflam in fata unui abuz de putere, ci a unei incercari de lovitura de stat. Deoarece confiscarea atributelor presedintelui si asumarea atributelor presedintelui este o lovitura de stat. Este un act impotriva Constitutiei. Cititi si veti vedea ca orice act impotriva prevederilor Constitutiei pana la urma este o incercare de lovitura de stat", declara Talpes, devenit un apropiat al presedintelui Basescu dupa ce a demisionat din PSD.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.