Organizarea Summitului NATO da bataie de cap autoritatilor, care nu gasesc alte surse de finantare decit bugetul Ministerului Agriculturii
Potrivit Cotidianul, in sedinta de Guvern de astazi ar trebui aprobat actul normativ privind sumele alocate organizarii Summitului NATO din 2-4 aprilie de la Bucuresti. Pentru ca nu au stabilit inca de unde vor fi luati banii, pe ultima suta de metri, oficialii Ministerului Finantelor s-au gindit sa alimenteze Fondul de Rezerva aflat la dispozitia Guvernului cu bani de la Ministerul Agriculturii. „Eu nu sint de acord ca toata suma sa fie virata din bugetul Agriculturii si, in acest sens, am facut o nota ministrului prin care l-am informat despre situatia bugetului.

Adevarul
adauga ca statul roman ar putea sa scoata din buzunar aproximativ 35 milioane de euro pentru gazduirea delegatiilor straine.

Eventualele neachitari ale serviciilor hoteliere de catre delegatiile participante la summitul NATO de la Bucuresti ar putea fi suportate de catre MAE. Pentru a preveni orice defectiune care ar putea afecta bunul mers al summitului, autoritatile de la Bucuresti au luat in calcul plata din propriul buget a cheltuielilor neonorate de participantii la eveniment. Surse oficiale au precizat ca banii cheltuiti de partea romana vor fi recuperati in baza unor acorduri bilaterale deja semnate.

Statul roman va acoperi cheltuielile pentru secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, si pentru invitatii la Forumul Transatlantic. Pentru delegatiile ce necesita masuri speciale de protectie, se vor inchiria camere cu o zi inainte de sosirea delegatiilor, pentru verificari de securitate.

In legatura cu scutul antiracheta american, tot Adevarul informeaza ca premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat, ieri, la Praga, ca Romania sprijina extinderea scutului american antiracheta pe teritoriul Cehiei si al Poloniei.

„Sustinem fara rezerve extinderea acestui proiect, astfel incat sa acopere si Romania, si Bulgaria, tari care acum nu au acoperita decat o parte din teritoriu in ceea ce priveste apararea antibalistica", a spus premierul de la Bucuresti.

El a avertizat ca aceasta masura nu trebuie sa ostilizeze Rusia, care ar trebui sa inteleaga ca poate fi un partener eficient in acest proiect.

Tariceanu a spus ca Bucurestiul e preocupat de riscurile si amenintarile care pot veni din zone exterioare Europei si, ca membru al NATO, este de acord cu planul SUA. (Bogdan Costache, Corespondenta din Praga)


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.